STRUČNJACI NAJAVLJUJU NOVI RAST: U SAD-u hospitalizirano rekordnih 90.000 ljudi

Stopa hospitalizacije - sada na najvišem nivou od početka pandemije - gurnula je neke bolnice preko granica izdrživosti i događa se u sedmicama nakon porasta zaraze širom zemlje.

  • Svijet

  • 27. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 0

Broj pacijenata zaraženih covidom-19 koji se liječe u bolnicama širom Sjedinjenih Država u petak je dostigao 90.000 pošto se gotovo udvostručio prošli mjesec, ali očekuje se da porodična okupljanja potaknu novi talas zaraze, prenosi Hina.

Stopa hospitalizacije - sada na najvišem nivou od početka pandemije - gurnula je neke bolnice preko granica izdrživosti i događa se u sedmicama nakon porasta zaraze širom zemlje.

Stručnjaci predviđaju daljnji rast broja hospitaliziranih

Zdravstveni stručnjaci predviđaju da će broj hospitaliziranih rasti, jer će rasti i broj oboljelih nakon Dana zahvalnosti, praznika koji Amerikanci provode s rođacima i prijateljima.

Mnogi zdravstveni stručnjaci i političari apelirali su na Amerikance da se ove godine suzdrže od okupljanja za Dan zahvalnosti, koji se tradicionalno slavi u krugu porodice, te upozoravaju da će druženje povećati stopu transmisije unutar zajednice i već ugroženi zdravstveni sistem gurnuti na rub održivosti.

Neki su se složili s uputama javnog zdravstva te su Dan zahvalnosti proveli tako da su se s porodicom čuli videopozivom, ali drugi su ipak odlučili putovati.

Dan zahvalnosti mobilizirao Amerikance

Dan prije Dana zahvalnosti, koji je tradicionalno jedan od najprometnijih u godini u SAD-u, više od 1,07 miliona ljudi prošlo je kroz američke aerodrome - više nego na bilo koji drugi dan od početka pandemije, prema podacima Uprave za prometnu sigurnost.

Gotovo 6 miliona Amerikanaca putovalo je avionom od petka do srijede, rečeno je, iako je taj broj dvostruko manji nego lani u istom periodu.

Guverneri pozivaju ljude da ostanu kod kuće za Crni petak

Guverneri saveznih država apelirali su na Amerikance da ostanu kod kuće na Crni petak, tradicionalno prometan dan kupovine, nagovarajući ih da umjesto toga iskoriste online pogodnosti te podrže radnje koje su pretrpjele gubitke tokom ekonomske krize uzrokovane pandemijom.

"Ne zaboravite, preskočite gužve i ovaj Crni petak kupujte od kuće. Naše lokalne trgovine imaju opcije brze dostave i trebaju našu pomoć", danas je na Twitteru napisao guverner Kentuckyja Andy Beshear.

Kako bi ublažile zimski val covida-19, više od 20 saveznih zemalja uvelo je nove restriktivne mjere, uključujući i obavezno nošenje maski i ograničen broj gostiju u barovima, restoranima i crkvama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...