AFERA "POTKIVANJE 2" ODJEKNULA I U REGIONU: Hrvatski mediji pišu o ultimatumu koji je Inzko postavio pred Tegeltiju

Afera "Potkivanje 2" koja je u ponovo u fokus javnosti dovela predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, odjeknula je i u regionu. Tako danas hrvatski mediji prenose da je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko pozvao predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltiju da smjesta podnese ostavku.

  • Mini market

  • 27. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 1

U tekstu koji je objavila Hina stoji da su Tegeltiji iz OHR-a poručili da "VSTV zaslužuje drugačijeg, profesionalnog predsjednika", nakon što se pokazalo da Tegeltija na neprimjeren način pogoduje i kadrovira namještajući mogući izbor jedne sutkinje, te da je u medije procurila snimka na kojoj Tegeltija pojašnjava članici VSTV-a kako je moguće izabrati njezinu sestru za sutkinju u Banjoj Luci, a da se pritom zaobiđu zakonske odredbe koje definiraju sukob interesa.

Hina dalje piše da je Tegeltija potvrdio autentičnost snimke, ali je istaknuo kako je ona pribavljena protivzakonito pa ne može biti dokaz ni u kakvom postupku, a dodao je kako nije učinio ništa protivzakonito jer osoba o kojoj se razgovaralo nije ni postala sutkinjom, nego još uvijek radi kao stručna suradnica.

Hina podsjeća kako je Tegeltija 2019. dospio u središte pozornosti u sličnoj aferi koja je dobila naziv "Potkivanje". Također je, naglašava Hina, tajno snimljen tokom susreta s jednim privrednikom koji je od njega tražio da mu pomogne riješiti jedan sudski postupak.

Posrednik koji je privrednika povezao s Tegeltijom je nakon tog susreta u njegovo ime tražio "da se zahtjev potkuje" odnosno da se Tegeltiji daju novci. Tegeltija zbog toga nije snosio nikakve posljedice, no sad se našao pod direktnim pritiskom da odstupi, podsjećaju autori analize. 

U zaključku ovog teksta, ističe se kako Tegeltijin sadašnji mandat prate ocjene o katastrofalnom stanju u pravosuđu, posebno u procesuiranju slučajeva visoke korupcije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...