MINISTAR SIGURNOSTI BiH U VELIKIM PROBLEMIMA: Selmo Cikotić ponovo u optužnici za ratni zločin nad bugojanskim Hrvatima

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH, bit će odlukom Tužilaštva BiH vraćen u optužnicu za ratne zločine protiv hrvatskog civilnog stanovništva na području Bugojna.

  • Mini market

  • 28. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 1

Cikotić se vraća u optužnicu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u predmetu "Dževad Mlaćo i ostali", iz koje je nezakonito brisan prije dvije godine, mimo saglasnosti hrvatskih žrtava, piše današnji zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH,

"Obavještenje o uvažavanju pritužbe na naredbu o obustavljanju istrage protiv Cikotića koju potpisuje Gordana Tadić, glavni tužilac, ovih dana stiže na adrese hrvatskih žrtava iz Bugojna, 51 svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu `Dževad Mlaćo i ostali`", naveo je "Večernji list".

Bruno Božić, advokat grupe bugojanskih Hrvata, svjedoka zločina koji su podnijeli žalbu Tužilaštvu, dobio je, također, ovo obavještenje, na osnovu kojeg ocjenjuje da to znači da se Cikotiću, po svemu sudeći, vraća status osumnjičenog za ratne zločine.

"Ne bih prejudicirao dalji tok postupka, ali je svakako dobro da je Tužilaštvo BiH prihvatilo prigovor i da će još jednom, kako je navedeno u njihovom dopisu, razmotriti i ocijeniti sve dokaze prije donošenja konačne odluke u ovom slučaju", rekao je Božić.

Hrvati iz Bugojna smatraju da je Cikotić, ratni komandant Operativne grupe Zapad Armije RBiH, u čijoj je zoni odgovornosti bilo Bugojno, uz predsjednika ratnog Predsjedništva Bugojna Dževada Mlaću, najodgovorniji za etničko čišćenje Bugojna, progon 15.000 Hrvata, 311 ubijenih, brojne zločine i torture te sistemsku pljačku i uništavanje imovine Hrvata i katoličkih vjerskih objekata.

Hrvati iz Bugojna posebno terete Cikotića i Mlaću zbog okrutnog postupanja prema hrvatskim ratnim zarobljenicima, njih oko 2.000, koji su prošli torture u desetinama bugojanskih logora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...