RUSKI NAUČNICI NAJAVILI KRAJ PANDEMIJE: Kolektivni imunitet na Covid-19 očekuje se već od narednog...

Muniver Gafarova, predavač na Univerzitetskoj medicinskoj akademiji, podsjetila je da se širenje infekcije zaustavlja kada od 50 do 60 posto stanovništva razvije imunitet na nju, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS.

  • Svijet

  • 28. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 0

Naučnici Krimskog saveznog univerziteta zaključili su da se imunitet krda na novu infekciju koronavirusom može razviti do narednog ljeta, rekao je Vladimir Oberemok, profesor tog univerziteta.

Muniver Gafarova, predavač na Univerzitetskoj medicinskoj akademiji, podsjetila je da se širenje infekcije zaustavlja kada od 50 do 60 posto stanovništva razvije imunitet na nju, prenosi Tanjug pozivajući se na TASS.

Prema Oberemoku, samo tri procenta onih koji su u augustu učestvovali u studiji imuniteta stada, imaju imunitet na infekciju koronavirusom.

"Sada je to 15 do 20 procenata. Možemo reći da ćemo prekoračiti potrebni prag, vjerovatno, do narednog ljeta", rekao je Oberemok, dodavši da će pandemija početi da jenjava za godinu dana, jer se, nakon novih vakcina, proizvode lijekovi i razvija imunitet stada.

'Kraj pandemije u 2022.'

"Gledajući unazad na virus SARS-CoV u periodu 2002 - 2003., on nije usmrtio mnogo ljudi, oko 800, ali je srodan s virusom SARS-CoV-2 koji trenutno cirkuliše, možemo se sjetiti da su istraživanja provedena tada pokazala da antitijela u krvi onih koji su preživjeli, ostaju najmanje godinu dana, a memorijske T-ćelije su bile tamo i do šest godina", rekao je Oberemok.

"Ako slijedimo ovaj scenarij i nadamo se da će SARS-CoV-2 biti sličan virus, imamo dobre šanse da se čovječanstvo konačno oslobodi ovog pandemijskog tereta do 2022. godine", dodao je.

Do danas su u Rusiji potvrđena 2.215.533 slučaja koronavirusa, a 1.712.174 pacijenta su se oporavila od bolesti. Najnoviji podaci iz Rusije ukazuju na 38.558 smrtnih slučajeva širom zemlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...