SADA MOŽE NA MIRU SPAKOVATI KOFERE: Donald Trump doživio novi težak poraz, Vrhovni sud donio odluku...

Vrhovni sud američke savezne države Pennsylvanije odbacio je u subotu još jedan pravni pokušaj tabora američkog predsjednika Donalda Trumpa da ospori pobjedu protukandidata Joea Bidena u toj saveznoj državi.

  • Svijet

  • 29. Nov. 2020  

  • 0

Republikanski pokušaj odbacivanja glasova dostavljenih poštom u državi u kojoj je Biden pobijedio za 81.000 glasova propao je kao i njihov alternativni zahtjev da se ponište rezultati izbora i da parlament Pennsylvanije odredi pobjednika.

Sud je oba zahtjeva odbacio jednoglasno. 

Time je odbačena posljednja tužba Trumpova tabora u Pennsylvaniji, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Pravo glasanja poštom

Tužbom koju je podnio republikanski zastupnik u Predstavničkom domu Kongresa Mike Kelly željelo se proglasiti neustavnim zakon iz 2019. godine kojim je u Pennsylvaniji uvedeno široko pravo glasanja poštom.

Suci su poručili da se s takvim zahtjevom zakasnilo jer je podnesen više od godine od stupanja na snagu zakona te u trenutku kad su rezultati izbora očigledni.

Pennsylvania je službeno potvrdila Bidenovu pobjedu 24. novembra, a tužbom se pokušalo zaustaviti i potvrdu izbornih rezultata.

Subotnja odluka Vrhovnog suda Pennsylvanije nastavlja niz izgubljenih tužbi koje su Trumpova kampanja i njegovi sljedbenici podnijeli širom SAD-a u pokušaju da ponište Bidenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima 3. novembra.

Trump i dalje odbija priznati poraz i tvrdi, bez dokaza, da su izbori namješteni te putem Twittera šalje desetke poruka o bizarnim teorijama zavjera, navodi agencija.

Biden će zakletvu položiti 20. januara 2021. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...