SVE VEĆE TENZIJE NA RELACIJI PODGORICA - BEOGRAD: Vučić s Anom Brnabić sprema odgovor Crnoj Gori na protjerivanje ambasadora

Najprije je u subotu ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen za personu non grata zbog izjave da je "slavna Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu 1918. godine".

  • Regija

  • 29. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za 18 sati sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom svanjskih poslova Nikolom Selakovićem zbog tenzije između Podgorice i Beograda nastale protjerivanjem ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore i merom reciprociteta Beograda.

Kako Blic saznaje, Vučić će zatražiti smirivanje strasti koje će biti praćeno i različitim konkretnim mjerama zbog velikog broja Srba u toj zemlji, ali i zbog pozicije Srba u regionu.

Najprije je u subotu ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen za personu non grata zbog izjave da je "slavna Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu 1918. godine".

Od njega je zatraženo da odmah napusti zemlju. Nedugo zatim, Beograd je odgovorio istom mjerom i dao rok od 72 sata ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću da ode iz Srbije.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog protjerivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na "ozdravljenju odnosa" sa Srbijom i promociji dobrosusjedske politike s Beogradom.

Na večerašnjem sastanku bit će riječi o vanjskopolitičkim prilikama, odnosima u regionu, ali s posebnim akcentom na poslednja dešavanja sa Crnom Gorom.

Weber: Nova vlast u Podgorici će brzo povući odluku

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Weber izjavio je da ne očekuje da će spor Srbije i Crne Gore poslije proglašavanja ambasadora Srbije za nepoželjnu osobu imati značajnije posljedice po odnose dvije zemlje i ocijenio da će nova crnogorska vlada brzo poništiti tu odluku.

Weber za Glas Amerike tvrdi da je odlazeća crnogorska vlada imala argumente za proglašavanje ambasadora Srbije u Podgorici za nepoželjnu osobu, ali ocjenjuje da, sa druge strane, takav postupak u trenutku promjene vlasti očigledno cilja na to da se podriva rad nove vlade.

Weber smatra da je riječ o bilateralnom sukobu konfliktnih gledišta na historiju Crne Gore i o pitanju nezavisnosti, koje je u isto vrijeme i unutrašnji konflikt u Crnoj Gori, ali tvrdi i da je riječ o određenom miješanju zvanične Srbije u unutrašnju politiku u Crnoj Gori i u nedavne izbore.

Weber ocjenjuje da će odnosi aktuelnih vlasti u Srbiji i novih crnogorskih vlasti djelovati skladnije, ali da će zapravo biti ambivalentni i komplikovani.

On iznosi stav da su odnosi Vučića i režima Mila Ðukanovića bili mnogo bolji nego što je to prikazano u javnosti, ocjenjujući da su oni "bili braća u autokratskoj vladavini" i raspirivali srpsko-crnogorski spor, za domaće političke potrebe.

Weber smatra da nove crnogorske vlasti neće imati drugačiji stav prema regionalnoj stabilnosti na Balkanu i procesima koji su u toku, odnosno da neće biti značajnijih promjena.

"Koalicija se obavezala na kontinuitet, uključujući i priznavanje nezavisnosti Kosova", kaže Weber.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...