ŽELJKO KOMŠIĆ: Sve o mojoj stranci

Komšićeva stranka zvat će se Građanska stranka, a kadrovsko jezgro činit će bivši i sadašnji SDP-ovci nezadovoljni autokratskim vladanjem Zlatka Lagumdžije

  • Politika

  • 05. Avg. 2012  

Dilema oko budućeg političkog angažmana jednog od najpopularnijeg političara u BiH, Željka Komšića, definitivno je razriješena: nakon razlaza s SDP-om Komšić ostaje u politici, i to kao lider nove političke stranke socijaldemokratske orijentacije. Slobodna Bosna iz pouzdanih izvora uspjela je doznati da je Komšić definitivno „prelomio“ ovu odluku i da je svu energiju usmjerio na formiranje nove stranke čiji je u ovom trenutku radni naziv -Građanska stranka.

Kadrovsko jezgro Komšićeve stranke, činit će, uglavnom, nova lica, ali i nekolicina „zagriženih“ socijaldemokrata, bivših aktivista i funkcionera SDP-a koji imaju zavidno organizaciono iskustvo a koji su iz različitih razloga i motiva otkazali poslušnost autoritarnom lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji.

A takvih, vidjelo se to u reakcijama nakon Komšićevog napuštanja stranke, nije malo.

Spekulira se da bi se Komšiću mogli priključiti ne samo Lagumdžijini eksponirani oponenti, čiji se broj iz dana u dan uvećava, nego i znatan broj SDP-ovih etabliranih funkcionera, razmještenih u institucijama zakonodavne i izvršne vlasti, koji će, iz posve pragmatičnih razloga, još neko vrijeme čuvati partijsku knjižicu SDP-a, mada su de facto dogovorili prelazak u Komšićevu Građansku stranku.

Za SDP ih vežu ugovori i bjanko ostavke koje su morali potpisati prije izbora, tako da je masovne prelaske iz Lagumdžijinog SDP-a u Komšićevu Građansku stranku moguće očekivati tek pred istek četverogodišnjeg mandata, dakle u jesen 2014. godine.

Komšić se, naime, sa novim političkim projektom uopće neće žuriti, do narednih parlamentarnih izbora ostale su još pune dvije godine, što je sasvim komotan rok u kojem može ekipirati stranačko rukovodstvo i izgraditi stranačku infrastrukturu.

Prema provjerenim informacijama kojima raspolaže Slobodna Bosna, organizacioni odbor Građanske stranke broji desetak članova, no ključne poteze kreira i povlači nerazdvojna trojka razočaranih SDP-ovaca: Željko Komšić, Emir Suljagić i Reuf Bajrović. Povezuje ih ideološka bliskost, dugogodišnje prijateljstvo i tijesna suradnja u SDP-u, ali i razočarenje vlastitim statusom i tretmanom koji su imali u SDP-u, koji ni približno nisu bili na razini njihovog individualnog doprinosa izbornom trijumfu SDP-a u oktobru 2010. godine.

Komšić je na proteklim izborima dobio više glasova nego ijedan SDP-ov kandidat nakon rata, no uprkos ogromnom političkom kapitalu, ugledu i podršci birača, nakon izbora je potpuno marginaliziran, bez gotovo ikakvog realnog utjecaja na kreiranje i oblikovanje stranačke politike.

Sa sličnim frustracijama dolaze i njegovi prvi suradnici Emir Suljagić i Reuf Bajrović. Njihov doprinos izbornoj pobjedi nije tako vidljiv kao doprinos Željka Komšića, no upućeniji tvrde da su upravo Suljagić i Bajrović uspjeli stvoriti pobjedničku atmosferu u SDP-u i vratiti pomalo izgubljeno samopouzdanje stranačkom šefu, Zlatku Lagumdžiji.

Suljagić i Bajrović ušli su u SDP u tandemu, nekoliko mjeseci pred lokalne izbore 2008. godine. Sa sobom su unijeli golemi politički „miraz“- bezmalo cijelu mrežu nevladinih organizacija i internetskih portala pokrenutih uz pomoć izdašnih donacija američke fondacije NED (National Endowment for Domocracy). Važnu ulogu u ovoj fondaciji ima djevojka bosanskih korijena, Ivana Howard, s kojom je Reuf Bajrović već nekoliko godina u emotivnoj vezi. Ivana je viši „programski oficir“ fondacije NED za jugoistočnu Evropu, neposredno je zadužena za pet država, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Fondacija je, pored ostalih projekata, obilato donirala novac i za rad SDP-u izrazito naklonjenog Nacionalnog demokratskog instituta u BiH (NDI), kao i za rad dvadesetak nevladinih organizacija („Dosta“, „Zašto ne“, „Revolt“, „Istinomjer“, CCI...) koje je Bajrović pred parlamentarne izborne 2010. godine suptilno stavio u funkciju izbornih ciljeva SDP-a.

Upadljiva je činjenica da je najveća podrška Komšiću nakon napuštanja SDP-a stigla upravo iz tzv. nevladinog sektora, mahom onih organizacija čiji rad finansira spomenuta američka fondacija NED.

Čak 18 nevladinih organizacija istupilo je zajedničkim saopćenjem za javnost u kojem najoštrije osuđuje „katastrofalna rješenja“ ustavnih promjena usuglašenih između SDP-a, SBB-a i dva HDZ-a „koja neće riješiti ustavnu diskciminaciju manjina“ ali će, kako piše u saopćenju, „još dublje podijeliti BiH“.

Nekoliko dana kasnije, Komšić se susreo s predstavnicima 15 nevladinih organizacija i sve su kao jedna stale iza njegovog protivljenja ponuđenim ustavnim rješenjima.

Skoro cijeli nevladin sektor stao je na stranu Komšića i to je vjerovatno ključna pokretačka snaga na koju će se i oslanjati njegova Građanska stranka.

Kako doznajemo, Željko Komšić će o svojoj partiji prvi put javno progovoriti početkom sepembra, do kada će preciznije definirati idejni profil, te kadrovsku i organizacionu strukturu Građanske stranke.

ZAŠTO SU SE RAZIŠLI LAGUMDŽIJA I BAJROVIĆ

Između Bajrovića i Hadžića, Lagumdžija izabrao „Noleta“ Hadžića

Nakon parlamentarnih izbora 2010. godine, Lagumdžija je najozbiljnije računao na Emira Suljagića i Reufa Bajrovića, pa je i jednom i drugom ponudio ministarsku funkciju u vladi Sarajevskog kantona. Suljagić je pristao, međutim Bajrović je očekivao puno više - mjesto ministra u Vijeću ministara BiH.

U raspodjeli izbornog plijena, SDP-u su pripale dvije ministarske funkcije na državnoj razini, jednu je Lagumdžija namijenio sebi, a drugu svom najodanijem suradniku, Damiru Hadžiću.

Pet dana pred formiranje Vijeća ministara BiH, Lagumdžija je izašao s posljednjom ponudom pred Bajrovića - ponudio mu je funkciju zamjenika državnog ministra za civilne poslove, no ponovo je dobio odbijenicu koja je ujedno označila i početak razlaza Lagumdžije i njegovog savjetnika Reufa Bajrovića.

Ponuđenu zamjeničku funkciju, umjesto Bajrovića, prihvatila je Deniza Sarajlić-Maglić, aktivistica Vanjskopolitičke inicijative, nevladine organizacije koja je također priključena na novčanu infuziju NED-a. Ubrzo nakon toga, Reuf Bajrović je napustio SDP i otputovao u Sjedinjene Američke Države.

SDP PRED NOVOM PODJELOM

U Komšićevu stranku prelazi pet članova Predsjedništva SDP-a!

U vrhu SDP-a s velikom pažnjom motre i analiziraju buduće poteze Željka Komšića, ali jednako tako i na „držanje“ njegovih latentnih pristalica unutar SDP-a koji se spremaju promijeniti stranački dres. Na Lagumdžijinom spisku osumnjičenih prebjega nalazi se pet članova Predsjedništva SDP-a, desetak SDP-ovih zastupnika i jednako toliko općinskih načelnika.

Lagumdžiju više od svega drugog zabrinjava činjenica da je Komšić svoj izlazak iz SDP-a tempirao u najgorem mogućem trenutku - nepuna tri mjeseca prije lokalnih izbora, čiji će rezultati presudno oblikovati političku scenu BiH. (Asim Metiljević)

loading...

trenutak ...