“SB” ISPRED VSTV-a: Podnesen zahtjev, TRAŽI SE OSTAVKA predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća MILANA TEGELTIJE (FOTO)

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, čija smrt nije rasvijetljena ni petu godinu, kazao je da su razlozi za zahtjev za ostavku poznati svim građanima.

  • Vijesti

  • 30. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 0

Muriz Memić i Jako Testen ispred udruženja "Dženan Memić" i "Put pravde" predali su danas zahtjev za smjenu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i svih članova VSTV-a. 

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, čija smrt nije rasvijetljena ni petu godinu, kazao je da su razlozi za zahtjev za ostavku poznati svim građanima.

"To je kriminal u pravosuđu. Predsjedniku VSTV-a nije prvi put da se ponaša kriminalno, naša dužnost je da ih spriječimo u tome. Moj osnovni zahtjev je ostavka Tegeltije i kompletnog VSTV-a. Sad se obraćam Milanu: Milane, ti kad pričaš, tebe je jako teško razumjeti, bacaš narodu ublehe. Primio si mene i mog advokata Ifeta Ferageta, dva sata ti je moj advokat pričao činjenice, ekspresno si imenovao Dalidu Burzić za sudiju Suda BiH i riješio disciplinski postupak. Kancelarija Ureda disciplinskog tužioca je smiješna, postavlja ih Milan Tegeltija. Milan Tegeltija je dobro korumpiran čovjek, za sve stanje u pravosuđu ja njega krivim, a ostali članovi što ga podržavaju. Davno su trebali riješiti ubistvo Dženana, Davida, neliječenje Nadin Smajlović. Milorad Dodik odmah skočio da štiti, ide na nacionalizam, nije ovo nacionalizam, Milorade, evo ovdje ljudi iz Banje Luke. Nije on ugrožen, brani, Davor je ugrožen, Davor je morao pobjeći zbog stanja u pravosuđu. Milan Tegeltija će biti smijenjen", kazao je Memić. 

Janko Testen iz Udruženja "Put pravde" Banja Luka kazao je da su nastali od neformalne grupe "Pravda za Davida".

"Tri godine mi, a pet Muriz muku mučimo da pokažemo, da dokažemo, a onda nas ganjaju i optužuju što smo donijeli dokaze umjesto da ganjaju lopove koji su zaštićeni od VSTV-a, policije, Tužilaštva. To je velika sramota za našu zemlju. Pola Banjaluke i pola Sarajeva zna ko je ubio Davida i Dženana. Nije naš posao da pred kamerama govorimo ko je koga ubio", kazao je Testen pozivajući članove VSTV-a da daju ostavke, piše "Patria".

Memić je kazao, čim se ukaže prilika, bit će organizirani veliki protesti.

Pred zgradu pravosudnih institucija danas je došla i Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin Smajlović, kojoj je Tužilaštvo KS godinu dana nakon krivične prijave odgovorilo da nema elemenata krivičnog djela. 

"Pred auditorijumom je javno odbijeno dijete, djetetu kojem nije bila pružena zdravstvena zaštita i koja je trebala da ima neodgodivu pomoć, oni su to odbili. Kad smo predali tužbu, Tužilaštvo je nakon godinu dana kazalo da nema krivičnog djela. I onda je to čisti primjer ko nam vodi sudstvo i kakvi su tužitelji koji rade posebno slučaj maloljetnog djeteta. Tužiteljica Sanela Škaljić pod pokroviteljstvom Sabine Sarajlije je donijela odluku da nema krivičnog djela. VSTV je dirigent orkestra ovog kojeg imamo i na Kantonu i u FBiH", kazala je Amina Smajlović. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...