POČETAK KRAJA ILI SAMI KRAJ U STRANCI: Zvizdić nije došao na Kolegij SDA, razlozi...

U toku je sjednica Kolegija Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj bi se trebalo raspravljati i o aktuelnoj situaciji u toj stranci nakon lokalnih izbora.

  • Politika

  • 30. Nov. 2020  30. Nov. 2020

  • 0

Članovi Kolegija SDA nisu davali izjave za medije uoči sjednice, a njoj ne prisustvuje potpredsjednik SDA Denis Zvizdić.

Razlozi njegovog nedolaska na sjednicu Kolegija nisu poznati.

Upravo su Zvizdićeve reakcije izazvale reakcije javnosti, ali i stranačkih kolega, nakon što je u izjavi za medije postavio ultimatum, ustvrdivši da će napustiti SDA ukoliko Kantonalni odbor te stranke u Sarajevu ne podnese ostavku te ukoliko se ne odstrane članovi koji, prema njegovoj ocjeni „stalno nanose štetu“.

Na tu je izjavu reagirao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u intervjuu za "Faktor" kazao da ne pristaje na ultimatume.

"SDA je demokratska stranka, u njoj ne naređuje ni predsjednik koji ima posebne ovlasti pa sigurno neće naređivati ni potpredsjednik Zvizdić. Odluke će donijeti stranački organi nakon podrobnih analiza, nikako u postizbornoj euforiji niti metodom linča. SDA je poljuljana u Sarajevu, mnogi vrijedni kadrovi na raznim nivoima vlasti su poljuljani prenapuhanim aferama, napadima, lošim izbornim rezultatima. Moramo imati poštovanja prema njima, sačuvati strukturu SDA, nekima se, naravno, zahvaliti i zamoliti ih da se pomjere, ali nećemo ih ponižavati i udarati u leđa", kazao je Izetbegović.

Za razliku od Zvizdića, koji traži ostavke članova Kantonalnog odbora, unutar SDA se traže promjene u općinskim odborima, naročito onima koji su doživjeli poraz na posljednjim lokalnim izborima, a što se, smatraju, nastoji izbjeći fakturisanjem odgovornosti isključivo na Kantonalni odbor.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...