PAKLENI PLAN ZA MOSTAR: Čović i Dodik razrađuju kako iz vlasti u Mostaru eliminirati Bošnjake

Predsjednici HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik, uz stranačke delegacije, sastat će se danas sa početkom u 11 sati u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

  • Vijesti

  • 01. Dec. 2020  01. Dec. 2020

  • 2

Nakon sastanka Čovića i Dodika, uslijedit će sastanak stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a u 11.30 sati.

Tema razgovora stranačkih delegacija su lokalni izbori u gradu Mostaru 20. decembra. 

Lider SNSD-a Milorad Dodik otkrio je nedavno na pres-konferenciji u Banjoj Luci tajnu strategiju za grad Mostar, koju je, nema sumnje, pomno razradio sa svojim strateškim partnerom, liderom HDZ-a Draganom Čovićem.

Govoreći o srpskoj listi u Mostaru za izbore u ovom gradu, Dodik je rekao da je važno što je pokazano jedinstvo i očekuje da, od četiri srpska mjesta, dobiju dva, "što bi bila odlučujuća prevaga u izboru vlasti".

"Treba da budu izabrani autentični Srbi, a ne konvertiti koji su na listama hrvatskih i bošnjačkih političkih partija", kazao je Dodik, sugerirajući tako da bi buduću vlast u Mostaru mogle formirati dvije partije HDZ i SNSD, bez sudjelovanja ijednog Bošnjaka!

To je ta “ključna prevaga” o kojoj je govorio Dodik. Naime, odnos snaga u Mostaru je takav da HDZ ne može sam osvojiti 18 poslaničkih manadata, koliko je neophodno za formiranje gradske vlasti, te je stoga prisiljen formirati postizbornu koaliciju. Budući koalicioni partner HDZ-a ne mora biti drugoplasirana stranka (vjerovatno SDA) nego bilo koja stranka koja ima barem dva osvojena poslanička mandata. Ako SNSD osvoji dva mandata, HDZ se ni minute neće premišljati i sklopit će dvojnu H-S koaliciju bez sudjelovanja Bošnjaka.

Takvom razvoju događaja naruku idu posvađene probosanske snage, koje će, kako smo već pisali, na izbore u Mostaru izaći u tri kolone, za razliku od hrvatskih i srpskih stranaka, koje će na izbore izaći u jednoj koloni.

Prvu kolonu, s vjerovatno najvećim izgledom da osvoji drugu poziciju u Mostaru nakon HDZ-a, predvodi SDA. Riječ je o tripartitnom skupu pod radnim nazivom „Koalicija za Mostar“, u kojoj, osim SDA, sudjeluju još dvije partije - SBB Fahrudina Radončića i DF Željka Komšića.

Drugu kolonu predvodi SDP i u njoj će biti još samo jedna partija - Naša stranka Predraga Kojovića. Ranije se spominjala mogućnost da u toj koaliciji sudjeluje i Konakovićeva partija Narod i pravda, ali Konaković je odustao s obzirom na to da u Mostaru nema izgrađenu partijsku infrastrukturu.

Treću kolonu predvodit će Mirsad Hadžikadić i njegova partija Platforma za progres, koja  neće imati koalicione partnere, a samim tim ni ozbiljnije izgleda na uspjeh.

Jedini način da se osujeti pakleni plan Čovića i Dodika (pakleni zato što je visoko rizična svaka koalicija dvojice protiv trećeg) jeste taj da probosanske snage zbiju redove i da osvoje dovoljan broj glasova da se bez njih ni matematički ne može formirati gradska vlast.  

U suprotnom, vlast u Mostaru formirat će Čović i Dodik!

(Sl. B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...