MILAN TEGELTIJA PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU: Tvrdi da je napad na njega pokušaj rušenja ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine

U krivičnoj prijavi predsjednik VSTV-a piše da je "dana 26.11. 2020. godine objavljen montirani audiomaterijal koji je posljedica kontinuiranog, sistemskog, nezakonitog i dugogodišnjeg prisluškivanja predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH".

  • Mini market

  • 01. Dec. 2020  01. Dec. 2020

  • 4

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, obavijestio je javnost preko društvenih mreža da je podnio krivičnu prijavu protiv N. N. lica iz Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA). "Danas sam podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog krivičnog djela napad na ustavni poredak iz člana 156. Krivičnog zakona BiH", napisao je Tegeltija prilažući dvije stranice svoje prijave.

U krivičnoj prijavi predsjednik VSTV-a piše da je "dana 26. 11. 2020. godine objavljen montirani audiomaterijal koji je posljedica kontinuiranog, sistemskog, nezakonitog i dugogodišnjeg prisluškivanja predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH". Uglavnom, u daljnjem tekstu krivične prijave sadržane su Tegeltijine ranije javno iznošene tvrdnje o montiranom audiomaterijalu te upozorava Tužilaštvo BiH da je "na taj način izvršen napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i Ustavom predviđenu trodiobu vlasti". Predsjednik VSTV-a sebe doživljava kao personifikaciju pravosudnog poretka u BiH pa smatra da "napad" kojem je izložen, predstavlja rušenje sudstva kao Ustavom predviđene grane vlasti u BiH.

Podsjetimo, portal "Istraga" objavio je prije pet dana tonski zapis u kojem Milan Tegeltija razgovara sa Milijanom Buhom, članicom VSTV-a, o zapošljavanju njene sestre na jednom od sudova u Republici Srpskoj. Ovaj skandal osudile su brojne međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini, OSCE, OHR, Ambasada SAD-a...

Za četvrtak, 3. decembra, zakazana je sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH na kojoj bi se trebalo raspravljati o novonastaloj situaciji, koja teško kompromitira čelnog čovjeka ove pravosudne institucije.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...