SDP NA PREKRETNICI NAKON NEVIĐENOG SKANDALA U SREBRENICI: Irfan Čengić se izvinio građanima, ali jedna izjava bi mogla otkriti šta će se dogoditi u stranci…

Irfan Čengić, član Predsjedništva SDP-a i zastupnik ove stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, komentarisao je za N1 dešavanja u Srebrenici rekavši da s Begom Bektićem i uhapšenima u akciji SIPA-e nije sarađivao do sada. On se izvinio svim građanima u ime SDP-a i svoje lično ime, kazavši da je ovaj događaj svima ostavio osjećaj nelagode.

  • Politika

  • 02. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 1

Čengić je kazao da osobe koje su Bektiću i ostalima dale povjerenje, trebaju da daju odgovore zašto su to uradili.

"Želim se izviniti građanima u ime SDP-a i svoje lično ime. Ovo je jedan nelagodan osjećaj, blago rečeno, da ne koristim teže termine. Moji stavovi o Srebrenici su poznati odranije. Šesnaestog juna sam javno nastupio i rekao da treba podržati Tabakovića, neki su me kritikovali", kazao je Čengić.

"Begu Bektića nisam upoznao. Ne znam ko je. S ovim ljudima nisam sarađivao. Pohvalna je brza reakcija SDP-a, isključenja bez suvišnih 'ja, i?'. Problematično je što brzo reagujemo, imali smo situaciju u Prijedoru, Enver Zornić, sada ovo. Brzo reagujemo, treba se zapitati zašto dođe do ovakvih slučajeva", ocijenio je Čengić.

On je kazao da je otišao i na Kazane i u Grabovicu, poklonio se žrtvama, rekao je da poštuje žrtve svih naroda u Bosni i Hercegovini.

"Srebrenica je rana na srcu svakog Bošnjaka, ali i svakog civilizovanog čovjeka. Srebrenica, Stolac, Prijedor i slični gradovi ne mogu biti političke arene. Ovaj slučaj je ravan izdaji Srebrenice kada je bila revizija presude protiv Srbije", istaknuo je Čengić za N1.

Mnogi se pitaju da li će rukovodstvo SDP-a podnijeti ostavku nakon ovog slučaja. Čengić je kazao da je to lični čin svakog pojedinca.

"Ja sam podnio ostavku na mjesto generalnog sekretara nakon izbora kada je SDP ostvario rast od 50 posto, smatrao sam da nije dovoljno. To je moja odgovornost, ne mogu dijeliti lekcije. Ne želim pozivati na odgovornost, mogu samo sebe. Tako se privatno osjećam, kao što sam se osjećao kada sam podnio ostavku", rekao je Čengić.

"Ako bih ja bio u ovakvoj situaciji - dobro bih se zapitao šta dalje. Srebrenica je teška tema u BiH", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...