KRIZNI ŠTAB KS ODRŽAO JE PRESS: Evo kakvo je stanje s koronom...

U Kantonu Sarajevo aktivnih je 3.586 slučajeva Covid-pozitivnih pacijenata.

  • Vijesti

  • 02. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 0

Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, kazao je danas na pres-konferenciji da su u protekla 24 sata obrađena 842 testa, a uzorci su prikupljeni od 28. novembra do 1. decembra.

Pozitivnih testova bilo je 208. Istovremeno je 357 pacijenata oporavljeno, a pet osoba je, nažalost, preminulo.

Na bolničkom liječenju je 315 osoba: u KCUS-u je 228, a u Općoj bolnici 87.

Na respiratorima u KCUS-u je šest pacijenata. Otpuštena su 24 pacijenta s hospitalizacije.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 3.586 slučajeva Covid-pozitivnih pacijenata.

- Trendovi su dobri, popravljaju se u odnosu na stanje od prije nekoliko sedmica. Što se tiče sedmične incidence, i ona je u padu, od 1. novembra, kada smo imali 776,48 zaraženih na 100 hiljada, da bi 1. decembra ona bila 448. Bitno je napomenuti, da je R-broj (broj koji pokazuje koliko jedan zaraženi zarazi drugih), on je ispod jedan – rekao je Beganović.

Sanitarni inspektor Izet Smajić, član Kriznog štaba, kazao je da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove započela poslove u februaru što se tiče epidemije.

- Pratili smo i provodili sve naredbe Kriznog štaba. Do danas su sanitarni inspektori izdali 6.030 rješenja o samoizolaciji, a protiv 31 osobe je podnesena prijava zbog kršenja samoizolacije – poručio je Smajić.

U oktobru je izvršeno 1.296 nadzora, izdato je 90 prekršajnih naloga u iznosu od 165.260 KM i izdata su 792 rješanja korektivnih mjera.

U novembru su izvršena 1.742 nadzora, izdata su 72 prekšrajana naloga, u iznosu od 120.800 KM, piše Hayat.

Za vrijeme trajanja Black Fridaya, izvršena su 22 inspekcijska naloga, gdje su izdata četiri prekršajna naloga u iznosu od 7.000 KM zbog kršenja mjera iz naredbi.

- Do danas – najčešći prekršioci su ugostitelji i trgovine, istaknuo je Beganović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...