NA OVU ODLUKU SE DUGO ČEKALO: Poslanici odobrili Nacrt zakona o gasovodu “Južna interkonekcija BiH i Hrvatska”; Evo kuda će se prostirati i ŠTA ĆE ZNAČITI ZA DRŽAVU

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o gasovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska”, čijim se donošenjem trebaju stvoriti neophodni preduslovi za realizaciju ovog projekta.

  • Ekonomija

  • 02. Dec. 2020  02. Dec. 2020

  • 0

Direkor "BH-Gasa" Jasmin Salkić naglasio je da je izgradnja nove gasne interkonekcije “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“ na pravcu Zagvozd (Republika Hrvatska) – Posušje (Bosna i Hercegovina) – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar, prepoznata kao projekt od najvećeg prioriteta za Federaciju BiH s obzirom na to da je postojeći gasovod star 42 godine.

Izgrađen je 1979. godine i karakterizira ga zastarjelost te velika opterećenost tokom zimskog perioda, kada je potrošnja gasa najveća.

Inače, Federacija BiH se snabdijeva prirodnim gasom iz samo jednog pravca i samo jednog izvora, koristeći transportni gasovod koji prelazi granicu Srbije i Bosne i Hercegovine u mjestu Šepak i nastavlja se do Zvornika, Kladnja, Sarajeva, Zenice i Travnika.

Salkić je naglasio da je realizacija projekta ključna za održavanje sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom na području cijele Federacije BiH, kao i za diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom.

Projekt je uvršten u sve ključne strateške, planske i razvojne dokumente donesene na nivou Federacije i BiH, uključujući i Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, Okvirnu energetsku strategiju FBiH do 2035. godine te Program javnih investicija FBiH 2020. - 2022.

Predsjednik Odbora za energetiku, rudarstvo i industriju Safer Demirović izjavio je tokom rasprave da je Odbor, podržavajući navedeni Nacrt zakona, potencirao da se provedu aktivnosti gasifikacije Tuzlanskog kantona.

Poslanica Sanela Klarić izrazila je sumnju u pogledu ovog projekta navodeći da će “biti uloženo u nešto što neće biti izgrađeno”.

“Željela bih da u vezi s ovom temom Predstavnički dom ubuduće bude transparentno izvještavan”, rekla je Klarić.

Direktor "BH-Gasa" Jasmin Salkić predložio je da bude održana tematska sjednica o gasu, na kojoj je, kako je rekao, voljan izvijestiti o svim aktivnostima u vezi s gasom.

Bivši dugogodišnji direktor BH-Gasa i gasni stručnjak Almir Bečarević u autorskom tekstu za portal Istraga.ba istakao je kako je projekat Južna interkonekcija BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BIH) – Novi Travnik sa odvojkom za Mostar (DN 500, 75 bar) projekat čijom realizacijom će se ostvariti sigurnost snabdjevanja BiH prirodnim gasom, obezbjediti integracija sa Evropskom transportnom mrežom, povezivanja transportnih sistema Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i što je najbitnije isključivanje bilo kakvih ucjena na Zvorniku, te mogućnost kupovine i nekog drugog gasa koji ne znači ovisnost samo o jednom isporučiocu niti pravcu snabdjevanja. Dva ulaza prirodnog gasa u BiH će osigurati, u svakom trenutku, da se svakom potrošaču odgovori na njegove potrebe u prirodnom gasu.

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...