BEOGRADSKI "BLIC" O NOVOM GRADONAČELNIKU BANJE LUKE: "Juče sam glasala za Draška Stanivukovića. Oj, Milorade, na šta me natjera!"

"Draško Stanivuković je za manje od mesec dana prešao put od REVOLUCIONARA DO HOMOFOBA, a ovo su tri nagazne mine koje nije mogao da izbegne", piše beogradski "Blic" u tekstu koji prenosimo u cijelosti.

  • Društvo

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 1

Mlad, hrabar, pun energije, čovek koji će doneti velike promene... Ovo su epiteti koji su se danima nizali kada je reč o Drašku Stanivukoviću, novoizabranom gradonačelniku Banjaluke. Međutim, samo nekoliko dana bilo je potrebno da se miljenik, preobrazi u “četnika” i “homofoba”.

Draško Stanivuković (27), zvijezda minulih lokalnih izbora u BiH, student koji je nakon 20 godina pobijedio kandidata SNSD na čijem čelu je Milorada Dodika, spotakao se već u prvim pobjedničkim istupima, i to ne samo u BiH, već i u regionu. Kako sada stvari stoje, čini se da nije bio spreman za “mine” koje je kao ozbiljan političar morao da očekuje.

Prva mina: Srebrenica

Prvo je u nastupu za N1 u Zagrebu, u emisiji “Pressing”, izjavio da se u Srebrenici nije dogodio genocid, nego “veliki zločin i tragedija”. Na pitanje voditelja kako komentariše to što je Haški tribunal osudio Radovana Karadžića i Ratka Mladića za najteže ratne zločine, Stanvuković je “spremno” odgovorio: “Ne priznajem ja od tog suda ništa!”

Neke izjave izazvale burne reakcije

- Neću da komentarišem taj sud, koji je nanio veliku političku štetu mom narodu. To je za mene “čiča-miča, gotova je priča” - rekao je Stanivuković.

U Sarajevu je zbog ove izjave dočekan na nož, nazvan je "četnikom", "negatorom genocida" i "gorim nacionalistom od Dodika".

U tom kontekstu se po društvenim mrežama čak pronijela interpretacija da je Stanivuković za Srebrenicu rekao “čiča - miča, gotova je priča”, što je mladi gradonačelnik demantovao.

U Banjaluci i Republici Srpskoj su ga za ovakve stavove prozivali tek rijetki mediji i aktivisti, koje je ćutljiva većina u Srpskoj odavno proglasila “soroševcima”, “domaćim izdajnicima" i "stranim plaćenicima”.

Druga mina: Gej parada

Druga "mina" na koju je nespremno nagazio Stanivuković, jeste pitanje prava LGBT osoba i mogućnosti da se gej parade održi u Banjaluci.

On je prije dva dana na sarajevskoj FACE TV izjavio: "Dok sam ja gradonačelnik, toga u Banjaluci neće biti", uz objašnjenje da je on Srbin i pravoslavac, kao i da “gej parada nije u duhu naroda kojem pripada.”

- Mislim da je jedna gej parada dovoljna u Sarajevu, za čitavu zemlju - rekao je Stanivuković, koji je u predizbornoj kampanji obećao da će “osloboditi Trg Krajine” i da će svi građani moći da protestuju na ulicama Banjaluke.

Međutim, njegova posljednja izjava upućuje na to da ipak nije mislio baš na sve građane.

Navikao na naklonost medija  

U Banjaluci je, pak, dočekana sa mnogo više negativnih komentara, ali opet uglavnom od strane “soroševaca” i “izdajnika”.

U jednom od duhovitih komentara na društvenim mrežama, na stav da je "jedna gej parada dovoljna za cijelu BiH", jedna Banjalučanka je odgovorila: "A ti, gradonačelniče, kad preuzmeš funkciju, uzmi jednu platu, jedna je dovoljna, šta će ti plata svaki mjesec".

Ipak, branioci LGBT prava u RS očas posla našli su se na udaru prijetnji i govore mržnje sugrađana koji se zalažu za “normalno društvo” i “zdravu porodicu”, odnosno za ono što oni smatraju ispravnim i poželjnim.

Međutim, čini se da ni mladi gradonačelnik, a ni mnogi njegovi birači, ne znaju da su na prvoj i za sada jedinoj gej paradi u BiH, onoj održanoj prošle godine u Sarajevu, u prvim redovima bili mnogi Prijedorčani i Banjalučani.

Treća mina: Kosovo i Republika Srpska

Tu, međutim, nije kraj. Nedavno na sarajevskoj Face TV, gdje je govorio o Srbiji, RS, ali i kosovskim problemu, što je takođe naišlo na osude.

Naime, on je kazao da je njegova zemlja Republika Srpska, a ne skraćeno "RS", kako taj entitet nazivaju u Federaciji BiH, da je Srbija "Majka", a Kosovo i Metohija dio Srbije.

Na pitanje novinara da li smije li da kaže “Republika Kosovo” kada već govori Republika Srpska, odgovorio da ne može, jer je riječ o dijelu teritorije Srbije, čiju samoproglašenu nezavisnost niko u BiH nije priznao.

Iznenađen pitanjima?

Politički analitičari u Srpskoj smatraju da mediji tokom kompanje za lokalne izbore u BiH nisu previše "presretali" Stanivukovića pitanjima na kojima je mogao da se "oklizne", ali da svaki ozbiljan političar mora očekivati da ga, kada pobijedi u najvećem gradu u RS, pitaju šta misli o Srebrenici, ratnim zločinima i gej paradi.

Naročito je to političar koji tako glasno najavljuje promjene.

Još prije izbora, koji su u BiH održani 15. novembra, banjalučki kolumnista Srđan Puhalo, jasno je rekao kako se u Republici Srpskoj sigurno gube izbori, a nedavno ponovio i koje tabue Stanivuković nije smio dirnuti.

- Ako želite ozbiljno da se bavite politikom u Republici Srpskoj, onda neke stvari nikako ne smijete da prihvatite, a to su: da se u Srebrenici desio genocid, da je haški Tribunal pravedan prema Srbima, da kritikuješ Srpsku pravoslavnu crkvu i da podržavaš održavanje Parade ponosa u Republici Srpskoj - napisao je Puhalo na svom blogu.

Draško Stanivuković ispred porodične vile

A da li su građani koji su glasali za Draška Stanivukovića razočarani? Većina nije, naprotiv, vjerovatno su očarani patriotskim i antigej pohodom maldog gradonačelnika.

Treba svakako imati na umu i one koji, ustvari, nisu glasali za Stanivukovića, nego protiv alfe i omege u RS Milorada Dodika, a stav mnogih birača iz te grupe najbolje oslikava duhoviti Facebook status mlade banjalučke novinarke i aktivistkinje Vanje Stokić.

- Juče sam glasala za Draška i danas se radujem što je pobedio. Oj Milorade, na šta me natjera - napisala je Stokićeva dan nakon izbora.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...