DVOSTRUKI ARŠINI PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA: Je li na sceni politički progon bošnjačkih političara u režiji Tužilaštva BiH i VSTV-a BiH!?

Kako to da se ekspresno provode istrage i dižu optužnice protiv Turković, Cikotića, Mehmedagića, Novalića... a Dodik, Čović, Višković... se ni ne primjećuju?

  • Politika

  • 03. Dec. 2020  03. Dec. 2020

  • 1

Piše: Azim Husić

Da vrh pravosuđa u Bosni i Hercegovini na čelu sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH (VSTV) amnestira korupciju pokazali su brojni postupci i afere u ovoj zemlji, ali ono što se posljednjih godina dešava kada je u pitanju progon Bošnjaka iz državnog vrha, više i nije nikakva tajna. 

Kontrola pravosuđa putem politike SNSD-a i HDZ-a koju preko Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a i Gordane Tadić, glavne državne tužiteljice sprovode Milorad Dodik i Dragan Čović, sistemsko je uništavanje svega što ima prefiks državno.

Analiza afera

Portal politicki.ba donosi analizu posljednjih afera koje su izazvale pažnju javnosti i doživjele pravosudnu istragu, ali i onih na koje mediji i javnost godinama upozoravaju, no do sada nije bilo tužilačkih reakcija.

Protiv federalnog premijera Fadila Novalića Tužilaštvo BiH provodi istragu u vezi s nabavkom respiratora. Ni šest mjeseci nakon što je pokrenuta istraga nije podignuta optužnica. Zanimljivo je da je Tužilaštvo BiH preuzelo ovaj predmet od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, a uz Novalića osumnjičilo suspendiranog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka, te vlasnika firme “Srebrena malina”, Fikreta Hodžića i direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka.

Ipak, u lancu odličivanja o nabavci respiratora nisu obuhvaćene sve osobe, tvrde stručnjaci.  

altIvana Korajlić (Foto: Arhiva)

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH, smatra da Državno tužilaštvo ne koristi iste kriterije kada odlučuje o preuzimanju predmeta.

“Ako uzimamo odgovornost premijera, kao nekog ko je glavni u Vladi Federacije, ne mogu se zanemariti drugi ministri i osobe koje su bile uključene u nabavku respiratora, a koje nisu obuhvaćene istragom. Zanimljivo je, recimo, da među osumnjičenim nema Jelke Miličević, koja je bila na čelu Kriznog štaba i koja je morala znati sve o nabavkama respiratora. Sve što je znao premijer Novalić, morala je znati i ona. Mislim da ponovo imamo jedan selektivni pristup pravdi, a kamo sreće da jedna afera rezultira potpunom istragom i kažnjavanjem svih koji to zaslužuju. Podržavam istragu, ali se bojim da nije potpuna”, kaže Korajlić.

Sigurnosne provjere

Tužilaštvo BiH je pozvalo na saslušanje i zamjenicu predsjedavajućeg Vijeća ministara Biseru Turković zbog krivične prijave da je predložila Ismaila Sarića za člana Drugostepene komisije za rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike, iako navodno nije ispunjavao zakonom propisane uslove i nije prošao sigurnosne provjere.

Iz istih razloga jučer je iz Tužilaštva BiH saopćeno da se vodi istraga i protiv generalnog direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića zvanog Osmica. Istraga obuhvata i Muriza Druškića, penzioniranog rukovodećeg uposlenika ove institucije, kao i ministra sigurnosti Selme Cikotića zbog sumnje na zloupotrebu položaja.

Mehmedagić, Cikotić i Druškić se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “zlouporaba položaja ili ovlasti” u vezi sa nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u Komisiji za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike, a po istom osnovu Tužilaštvu je „sumnjiva“ i ministrica Turković.

“To je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera”, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Tužilaštvo BiH podiglo je nedavno i optužnicu protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića za zloupotrebu položaja, a njom je obuhvaćen i Muhamed Pekić, rukovodioca Odsjeka za cyber sigurnost OSA-e.

Interesantno je, recimo, da Selmo Cikotić ministar sigurnosti BiH nije bio predmet istrage Tužilaštva BiH, sve dok nije imenovan na državnu funkciju. Glavna tužiteljica Gordana Tadić uputila je nedavno pismo Udruženjima hrvatskih žrtava Bugojna, da će ponovno razmotriti dokaze, odnosno revidirati raniju odluku o obustavljanju istrage protiv sadašnjeg ministra sigurnosti Selme Cikotića, u vezi sa zločinima u Bugojnu. Nameće se logično pitanje, zašto je Tadić za ovakvu odluku trebalo baš dvije godine ili to ima veze sa imenovanjem Cikotića na poziciju ministra?! 

Na temelju medijskih izvještaja po osnovu „akcija“ Tužilaštva BiH, reklo bi se, da u manjem bh. entitetu, kao i dijelu Federacije u kojoj većinsku vlast ima Čovićev HDZ, „cvjetaju ruže“.

Da ipak, nije tako, pokazuju brojne afere koje nemaju tužilački rezultat.

Tako je, recimo, premijer bh. entiteta RS Radovan Višković, još uvijek amnestiran od istrage nakon objavljivanja svjedočenja o njegovom potencijalnom učešću u genocidu u Srebrenici?! Svjedočeći na suđenju za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici protiv Miodraga Josipovića i ostalih, zaštićeni svjedok Tužilaštva M-16 je u junu 2017. godine izjavio kako mu je tokom 1996. godine Radovan Višković nudio novac za prekopavanje masovne grobnice u Milićima. To nije bio dovoljan razlog da tužilaštvo barem sasluša Viškovića?!

Dvostruki aršini

Kada bi Tadićeva i Tegeltija imali iste aršine za pravdu, Višković bi morao biti saslušan i istražen i po još jednom osnovu, baš kao i federalni premijer Fadil Novalić. I dok su od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo odmah preuzeli predmet „respiratori“, iz Tužilaštva BiH još se „nisu sjetili“ da preuzmu istragu o kupovini pokretne bolnice u Republici Srpskoj od Republičkog javnog tužilaštva. Iako ove dvije javne nabavke imaju niz zajedničkih karakteristika, iz razloga znanih Tadićevoj, nisu isto tretirane.

“Apsolutno je da se ovdje radi o dvostrukim aršinima, jer kada se pogleda šta Tužilaštvo BiH procesuira i na koji način, stiče se dojam da se radi o klasičnim političkim obračunima”, kaže Ivana Korajlić.

Da Tužilaštvo BiH ne poštuje ni odluke viših sudskih instanci u BiH, pokazuje i primjer člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Tužilaštvo BiH nije pokrenulo nijednu istragu protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika RS, zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH što je krivično djelo po Krivičnom zakonu BiH.

Obzirom da ratni zločin po zakonu nikada ne može zastariti kao krivično djelo, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, da je država pravna i jednaka za sve, morao bi biti saslušan zbog slučaja iz ratnog perioda kada je bio direktor firme „Soko“ Mostar. Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu protiv Dragana Čovića, unatoč pisanim dokazima i svjedočenjima logoraša koji su bili prisilno odvođeni u Soko. 

alt


Čović je tokom ratnih sukoba između HVO-a i Armije BiH na području Mostara bio direktor fabrike „Soko“. Dokument u prilogu ovog teksta govori kako je Čović, kao ratni direktor “Sokola” tražio od komandanta HVO-a Slobodana Praljka da mu, na ime podizanja zaštitne ograde oko preduzeća “Soko”, odobro korištenje deset ratnih zarobljenika koji bi bili odvođeni na prinudni rad. No, ni to nije bio nikada dovoljan razlog istražnim organima na čelu sa Gordanom Tadić, da ispita Čovićevu ulogu u ovom događaju.

Već smo spomenuli da protiv Jelka Miličević, ministrice finansija FBiH nije povedena istraga, iako je potpisala odobrenje za isplatu 10,5 miliona KM za nabavku respiratora. Pomenimo i to, da je Miličevićeva dio kadra HDZ-a u Vladi FBiH.

Kao šlag na tortu za kraj ćemo izdvojiti predsjednika VSTV-a, Milana Tegeltiju. Tužilaštvo BiH nije pokrenulo istragu protiv predsjednika VSTV-a nakon objavljivanja video snimka u aferi Potkivanje, niti nakon objavljivanja audio-snimka u aferi Potkivanje 2. U prvoj aferi Tegeltija je obećao privredniku Nerminu Aleševiću, da će mu „nešto vidjeti sa Dalidom Burzić“, dok u drugom nedavno objavljenom snimku kolegici Milijani Buhi, „primjenom svoje taktike“ objašnjava koji je najbolji način da se njena sestra zaposli u pravosuđe.

Umjesto istrage, Tegeltija je dobio pojačanu policijsku zaštitu tvrdeći da su mu ugroženi fizički i lični integritet, no nije jasno od čega i od koga?!

Da je pod direktnim Dodikovim uticajem brzo je potvrdila i Miloradova podrška, koji je poručio da RS neće dozvoliti da se njen kadar podvrgava "protivustavnim, protivzakonitim i brutalnim ugrožavanjem njihove sigurnosti od političkog Sarajeva, uz blagoslov jednog dijela međunarodne zajednice i OHR-a".

Ipak, mišljenje Dodika ne dijele strani zvaničnici i diplomate u BiH, pa je brzo nakon nove Tegeltijine afere stigla i reakcija iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Upozorenje SAD

"Integritet VSTV-a je u kritičnom stanju. Kako bi se pokazao integritet, očekujemo od članova VSTV-a da odmah preduzmu potrebne mjere za rješavanje najnovije krize s kojom se suočava ova institucija", istakli su iz Ambasade SAD.

Već godinama pravu „dijagnozu VSTV-a BiH uspostavlja i Branko Perić, sudija Suda BiH.

U svojim najnovijim osvrtanjima na pravosuđe u BiH, Perić je VSTV opisao kao instituciju koja je izgubila kompas.

''Odavno je VSTV u ozbiljnoj krizi. To ne govorim samo ja, to smo mogli da čujemo iz raznih izvještaja. Radi se o instituciji koja je izgubila potpuno kompas, bavi se proizvodnjom skandala i vlastitim problemima'', istakao je Perić.

Perić se ovim osvrnuo na izvještaj britanske sutkinje Joane Corner, koja je u svom nedavnom, ponovljenom izvještaju o stanju pravosuđa u BiH, navela da glavna tužiteljica Gordana Tadić nije unaprijedila rad Tužilaštva BiH.

Perić smatra da osobe iz vrha VSTV-a nemaju integritet i sposobnost da upravljaju pravosuđem.

„Mi se stalno fokusiramo na Milana Tegeltiju, ali tamo sjedi još 14 članova. Nažalost, oni podržavaju Milana Tegeltiju i prihvataju način na koji institucija funkcionira - institucija se fokusirala na trgovinu uticajem, a ne na sistem kao cjelinu'', istakao je Perić.

Iz svega navedenog očito je da Tužilaštvo BiH vodi sistemsku i plansku politiku protiv bošnjačkih političara, te da je kompletnom pravosudnom sistemu u BiH, potreban što hitniji „restart“.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...