VAŽNIJE IM DRŽATI SOCIJALNU DISTANCU: Šveđani i dalje neće maske, ne slušaju WHO

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veća u poređenju s njenim nordijskim susjedima, ali niža od nekoliko evropskih zemalja koje su se odlučile za zatvaranje.

  • Svijet

  • 03. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 0

Nema još potrebe za nošenje maski u Švedskoj, rekao je u četvrtak vodeći epidemiolog te zemlje koja ima više od 7.000 umrlih od početka epidemije COVIDA-19. Tagnel je to izjavio dan nakon što je WHO objavio preporuke o široj upotrebi maski.

Svetska zdravstvena organizacija je u srijedu objavila da bi ljudi, uključujući djecu stariju od 12 godina, ondje gdje se epidemija širi uvijek treba da nose maske u prodavnicama, na radnim mjestima i u školama u kojima nije moguće odgovarajuće provjetriti prostorije, Također, prema preporuci WHO maske treba nositi i pri dolasku gostiju u dom građana.

Švedska zdravstvena agencija, koja stoji iza švedske strategije protiv zatvaranja, odbacila je preporuke nošenja maski, navodeći kao razlog slabe dokaze o njihovoj efikasnosti i strah da bi se maske mogle koristiti kao izgovor protiv izolacije pri pojavi simptoma.

“Maske za lice su potrebne u nekim situacijama. Te situacije nisu se još pojavile u Švedskoj, s obzirom na naš dijalog sa regijama”, rekao je Anders Tegnel, vodeći švedski epidemiolog na konferenciji za medije.

“Sve dosadašnje studije sugerišu da je puno važnije održavati razmak nego nositi masku”, rekao je Tegnel.

Premijer Stefan Lofven objavio je u četvrtak da srednje škole prelaze na online nastavu do kraja godine u pokušaju suzbijanja ozbiljnog drugog talasa koronavirusa.

Švedska je u četvrtak potvrdila 35 novih žrtava COVIDA-19, čime je ukupan broj umrlih porastao na 7.007.

U protekla 24 sata ima 6.485 novih zaraza, manje nego prije dvije sedmice, kada je registrirano 7.240 slučajeva zaraze.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veća u poređenju sa njenim nordijskim susjedima, ali niža od nekoliko evropskih zemalja koje su se odlučile za zatvaranje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...