DISCIPLINSKA PRITUŽBA PROTIV PREDSJEDNIKA VSTV-a: Tegeltija je jučer na sjednici prekršio svoju službenu dužnost

Blagojević navodi kako je, zbog navedenog nezakonitog ponašanja prijavljenog Tegeltije u njegovom telefonskom razgovoru sa Milijanom Buhom, vanredna sjednica VSTV-a BiH zakazana i održana jučer.

  • Vijesti

  • 04. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 3

Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjoj Luci, podnio je Uredu discilinskog tužioca disciplinsku pritužbu protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a BiH. 

Kako navodi, ovo je uradio zbog postojanja osnovane sumnje da se ponašao na način koji predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti, čime je dovedeno u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva, kojim radnjama je počinio disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 23) Zakona o VSTV-u, budući da nije obavljao svoju dužnost na pravilan i nepristrasan način, čime je počinio djelo zbog kojeg ne zaslužuje da obavlja dužnosti u VSTV-a BiH, piše "Oslobođenje".

Nezakonito ponašanje

- Dana 3.12.2020. godine održana je vanredna sjednica VSTV-a BiH sa jedinom tačkom dnevnog reda, koja je određena kao „Aktuelna situacija“.  Ta tačka ove vanredne sjednice, što je opštepoznata činjenica u BiH, bila je uzrokovana nezakonitim ponašanjem prijavljenog Milana Tegeltije i Milijane Buhe, zbog njihovog telefonskog razgovora u kojem je prijavljeni Tegeltija protivzakonito davao savjete Milijani Buhi šta treba da učini njena sestra kako bi bila imenovana na poziciju sudije Osnovnog suda u Banjaluci. Zbog toga sam vam 27.11.2020. godine podnio disciplinsku pritužbu protiv Milana Tegeltij - navodi Blagojević. 

U disciplinskoj pritužbi Blagojević navodi kako je, zbog navedenog nezakonitog ponašanja prijavljenog Tegeltije u njegovom telefonskom razgovoru sa Milijanom Buhom, vanredna sjednica VSTV-a BiH zakazana i održana jučer.

- Sve to tako očigledno dokazuje da se na toj sjednici VSTV-a BiH raspravljalo i odlučivalo o pitanju koje se ticalo prijavljenog Milana Tegeltije. Članom 7. tačka a) važećeg Poslovnika VSTV-a BiH je propisano da član Vijeća (što podrazumijeva i predsjednika Vijeća) ne može učestvovati u aktivnostima Vijeća ako se radi o pitanju koje se tiče njega samog. Iz ove odredbe tako jasno proizlazi da prijavljeni Milan Tegeltija nije imao pravo da rukovodi vanrednom sjednicom VSTV-a BiH od 3.12.2020. godine, već jedino pravo je izjašnjenje u vezi navedenog telefonskog razgovora između njega i Milijane Buhe, te da nakon toga napusti vanrednu sjednicu VSTV-a BiH, kojom je (od njenog početka pa do kraja) trebao da rukovodi jedan od potpredsjednika VSTV-a BiH - navodi Blagojević. 

Sudija Blagojević, također, navodi kako je sve to bilo neophodno kako bi, poslije izjašnjenja prijavljenog Tegeltije, u njegovom odsustvu ostali članovi VSTV-a BiH mogli, neometani prisustvom prijavljenog Tegeltije, da vode raspravu o tom pitanju i donose odgovarajuće odluke i zaključke. 

Službena dužnost

- Međutim, kao što je javnost u BiH mogla vidjeti na osnovu izvještaja brojnih domaćih medija, prijavljeni Milan Tegeltija je sve vrijeme rukovodio vanrednom sjednicom 3.12.2020. godine (od njenog početka pa do kraja) i usmjeravao njen tok, iako se na toj sjednici radilo o aktivnostima VSTV-a, odnosno pitanju koje se ticalo prijavljenog Milana Tegeltije. Time se prijavljeni Tegeltija tako očigledno ponašao na način koji predstavlja ozbiljno kršenje njegove službene dužnosti, propisane članom 7. tačka a) važećeg Poslovnika VSTV-a BiH, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva. 

Jer, kada propis iz člana 7. tačka a) važećeg Poslovnika VSTV-a BiH tako jasno naredi svakom članu Vijeća da ne može učestvovati u aktivnostima ako se radi o pitanju koje se tiče njega samog, pa kad prijavljeni Tegeltija uprkos toj pravnoj normi sve vrijeme ipak rukovodi vanrednom sjednicom VSTV-a od 3.12.2020. godine, time je toliko flagrantno i ozbiljno prekršio svoju službenu dužnost, koju mu u ovakvoj situaciji propisuje član 7. tačka a) Poslovnika VSTV-a BiH, čime je po ko zna koji put pokazao da za njega zakoni i drugi propisi ne važe. 

Kad se tako ponaša predsjednik VSTV-a BiH, kao krovne institucije pravosuđa u BiH, što je javnost u BiH mogla tako jasno vidjeti 3.12.2020. godine, time je srušeno povjerenje naše javnosti u nepristrasnost i kredibilitet našeg sudstva, jer je time očigledno dokazano da zakoni i drugi propisi ne važe za prijavljenog Tegeltiju, te da on može da radi i odlučuje protivno Poslovniku VSTV-a BiH, iako se radilo o pitanju koje se tiče njega samog. Na taj način prijavljeni Milan Tegeltija je toliko očigledno, da očiglednije ne može, učinio disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 23) Zakona o VSTV-u BiH, zbog čega vam podnosim ovu disciplinsku pritužbu protiv njega - naveo je, između ostalog, u pritužbi Blagojević. 

Kompletnu disciplinsku pritužbu pročitajte u nastavku: 

imageDisciplinska pritužba protiv TegeltijeimageDisciplinska pritužba protiv Tegeltije

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...