EUROPARLAMENTARAC JOSZEF SZAJER: U Rimu osvanuo mural koji osramoćenog Orbanovog saradnika slavi kao 'gej ikonu'

Taj 59-godišnji mađarski advokat blizak je premijeru Viktoru Orbanu i imao je aktivnu ulogu u uključivanju tradicionalnih definicija porodice i spola u mađarski ustav.

  • Svijet

  • 04. Dec. 2020  05. Dec. 2020

  • 0

U petak se u Rimu pojavio mural koji kao "novu mađarsku gej ikonu" slavi mađarskog desničarskog političara i bivšeg europarlamentarca Joszefa Szajera kojeg je u Bruxellesu policija zatekla u homoseksualnoj grupnoj zabavi.

Szajer je prošle sedmice dao ostavku na mjesto zastupnika u Evropskom parlamentu nakon što ga je belgijska policija privela zbog kršenja epidemiolških mjera, jer ga je zatekla na "seksualnoj zabavi" s 25 muškaraca, kako ju je u medijima opisao muškarac koji je bio 'domaćin' orgija.

Szajer je priznao da je bio na privatnoj zabavi u Bruxellesu, no ni on ni policija nisu potvrdili karakter događaja. Policija je kod njega našla i droge zabranjene zakonom.

alt

Taj 59-godišnji mađarski advokat blizak je premijeru Viktoru Orbanu i imao je aktivnu ulogu u uključivanju tradicionalnih definicija porodice i spola u mađarski ustav.

Talijanski ulični umjetnik pod pseudonimom Laika prikazao ga je golog utegnutog samo u remenje, s tetovažom mađarskog nacionalnog simbola u duginim bojama LGBT pokreta na lijevoj ruci.

Iza Szajera je na slici pet golih muškaraca, vidljivih od bokova na gore, i znak Orbanove stranke Fidesz.

LGBT aktivisti u Mađarskoj već dugo Fidesz optužuju za napade na njihova prava.

Mural se pojavio u blizini Koloseja, na uglu ulice koju Rimljani nazivaju "gay street" jer se u njoj nalazi nekoliko gay barova.

"Sanjam svijet gdje će Szajer biti slobodan živjeti svoju seksualnost kako želi, bez skrivanja od njegove vlastite stranke", poručio je Laika u izjavi.

"Hvala Joszefu što je zadao snažan udarac netoleranciji. Od danas si nova mađarska gay ikona. No slijedećeg puta molim te poštuj anti-covid propise!", podrugljivo je dodao umjetnik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...