OSLOBOĐEN SVAKE ODGOVORNOSTI: Policajac pogodio dječaka metkom i izbio mu oko, sud odlučio - niko nije kriv

Kako je tada navela policija, bio je to odgovor na nerede u napetom području i korišteno je neubojito oružje.

  • Hronika

  • 06. Dec. 2020  07. Dec. 2020

  • 3

Izraelske vlasti oslobodile su danas policiju svake odgovornosti u slučaju devetogodišnjeg palestinskog dječaka koji je izgubio oko u februaru.

Njega je u metkom pogodio u lice jedan policajac.

Malik Eisa pogođen je metkom sa sunđerom na vrhu zbog čega više nije mogao da vidi na lijevo oko.

Lokalni stanovnici su rekli da je dječak izašao iz školskog autobusa u palestinskom kvartu Isavija kada su policajci otvorili vatru.

Kako je tada navela policija, bio je to odgovor na nerede u napetom području i korišteno je neubojito oružje.

U saopćenju poslatom AP-u, Ministarstvo pravde je navelo da je istragom zaključeno kako nema dovoljno osnova za sudsko gonjenje poslije ispitivanja svjedoka i provjere video snimka, kao i drugih dokaza iako je incident označen kao "tužan".

U toku je bila operacija hapšenja kada je policajce napala grupa Palestinaca koja je bacala kamenice, dodaje se u saopćenju i napominje da lekari nisu mogli da utvrde da li je dječak pogođen metkom ili kamenom.

Naređeno je ipak da se preispita korištenje metaka sa sunđerom u civilnim područjima.

Otac dječaka Vael Isa izjavio je da je njegova porodica bila žrtva nepravde u dva navrata, prvi put kada je dječak pogođen metkom i sada kada je istraga zaključena.

On je rekao da mu je obećano da će krivci odgovarati, a da dječak ima stalne glavobolje i psihičke probleme i da se nije vratio u školu zbog čestih operacija i zato što se stidi kako izgleda.

Palestinci i izraelske organizacije za ljudska prava već dugo optužuju Izrael da prikriva sve loše postupke svojih bezbjednosnih snaga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...