BIVŠI BH. BOKSER MENSUR PELJTO: "Pokraden sam na izborima u Brčkom za 250 glasova"

“U Brčko distriktu je postojala očigledna kupovina glasova, posebno od kandidata iz reda nacionalnih manjina", objašnjava Peljto.

  • Politika

  • 06. Dec. 2020  07. Dec. 2020

  • 0

Prema utvrđenim rezultatima lokalnih izbora u Skupštini Brčko distrikta će biti 31 osoba. Među njima su i dvije iz reda nacionalnih manjina, a jedan od kandidata, bivši bh. bokser Mensur Peljto, koji nije prešao izborni prag, ukazuje na krađu glasova.

Bivši bh. bokser Mensur Peljto na ovogodišnjim lokalnim izborima bio je nezavisni kandidat za Skupštinu Brčko distrikta iz reda nacionalnih manjina, ali izborni prag za ulazak nije prešao zbog, kako tvrdi, izborne krađe koja ga je oštetila za najmanje 250 glasova.

“U Brčko distriktu je postojala očigledna kupovina glasova, posebno od kandidata iz reda nacionalnih manjina. Jedini sam išao časno i pošteno, ali mašinerija i inžinjering su učinili svoje. Pokraden sam za najmanje 250 glasova, a meni je bilo potrebno njih još nešto više od 60 kako bih se našao na drugom mjestu za ulazak u Skupštinu Brčko distrikta”, kaže Peljto za Klix.ba.

Peljto navodi da je osim na redovnim biračkim mjestima pokraden i prilikom prebrojavanja glasačkih listića koji su iz inozemstva pristigli poštom.

Kako je ustvrdio, putem pošte je prema podacima CIK-a BiH dobio 16 glasova, ali je shodno informacijama onih koji su glasali za njega, na ovakav način trenao uslijediti ukupno 31 glas.

“Za Brčko distrikt iz inozemstva je prebrojano samo dvije hiljade glasova, a zbog čega se još tri hiljade njih nalaze u zaprečku, nije mi poznato. Kada je riječ o redovnim biračkim mjestima, ja sam prvenstveno utvrdio da mi je šest osoba na biračkom mjestu Palanka dalo isto toliko glasova, a u konačnom zbiru upisan mi je samo jedan. Na Prutačama sam imao deset glasova, a upisan mi je samo jedan, u Kulakovcu je bilo isto deset, ali je upisano pet. Na mjestu Kolobara posmatrači su mi isto tako potvrdili deset osvojenih glasova, a ujutro sam pročitao da sam dobio pet”, žali se Peljto.

Kako nam je kazao, Centralnoj izbornoj komisiji BiH danas je već uputio jednu od žalbi vezano za izborne rezultate.

“Na izborima sam se kandidovao jer želim pomoći Bosni. Doselio sam u Brčko, kupio imanje i zasnovao porodicu. Želim se boriti da nam svima bude bolje, ali ono što se desilo u izbornom procesu je katastrofa. Ovo nije izboljna volja građana i to stopostotno tvrdim”, navodi Peljto za Klix.ba, istaknuvši da je na području distrikta neophodno i ponavljanje izbornog procesa zbog, kako tvrdi, brojnih nepravilnosti koje su dosad utvrđene, ali i činjenice da je u pritvoru devet političara za koje se sumnja da su pripremali izborne prevare.

Prema potvrđenim rezultatima Centralne izborne komisije BiH, u Skupštini Brčko distrikta će participirati 29 odbornika koji su iz 12 stranaka.

Konačni rezultati pokazuju da će pet mandata imati SDA, SNSD-DEMOS četiri, koliko pripada i Socijalističkoj partiji, dok će HDZ imati jedan mandat manje.

Po dva mandata osvojili su SBB, NiP, Ujedinjena Srpska, PDP i SBiH, dok po jedan ide za Bh. blok – SDPBiH i NS BiH, SDS te DNS.

Iz reda nacionalnih manjina u Skupšinu Brčko distrikta su kao nezavisni kandidati ušli Alija Denjagić i Mejra Šečić i oni će participirati skupa sa spomenutih 29 osoba prenosi Klix.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...