MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Kad ovo pročitate, počet ćete klima-uređaj u vozilu koristiti i zimi (VIDEO)

Klima-uređaje u automobilima povezujemo s ljetnim mjesecima, odnosno bez njih bismo teško preživjeli sve opasnije i dugotrajnije vrućine. Međutim, klima-uređaji u automobilima imaju važnu funkciju ujesen i zimi.

  • Auto

  • 07. Dec. 2020  07. Dec. 2020

  • 0

Pomoću njih ćete odmagliti prozore u automobilu, što je važno za sigurnost u saobraćaju. Također, ključna uloga klima-uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru. Uključivanje klime tokom jesenjih i zimskih mjeseci važno je i za „zdravlje“ samog uređaja – cirkulacija plina i ulja podmazuje komponente klima-uređaja. Odnosno, tako ćete spriječiti sušenje dihtunga i gumenih dijelova te njihovo pucanje, a istovremeno će se podmazivati i pokretni dijelovi klime. Povremeno kad uđete u vozilo uključite klima-uređaj!

No, pripazite, kad vanjske temperature padnu ispod pet stepeni, ne uključujte klimu. Kod većine novih automobila automatski se blokira uključivanje klime na niskim temperaturama, jer postoji opasnost od širenja i zamrzavanje vode u sistemu. Novi automobili uglavnom imaju ugrađen senzor temperature koji ne dopušta da klima radi na niskim temperaturama. U starijim automobilima taj senzor ćete morati biti vi. Dakle, sve dok je vanjska temperatura do pet stepeni, koristite klima-uređaj u automobilu – nekoliko minuta bit će dovoljno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...