ČUDO IZ KOMŠILUKA: Uspješno testirana prva crnogorska električna letjelica s ljudskom posadom, pogledajte je na djelu (VIDEO)

Za tri godine kompanija M-CODE je od ideje stigla do prvih uspješnih testiranja prve crnogorske letjelice na električni pogon, koja, osim tereta, može prevoziti i ljude.

  • HiTec

  • 07. Dec. 2020  07. Dec. 2020

  • 1

Osnivač i vlasnik te kompanije Boris Marković za CdM kaže da su takve letjelice budućnost saobraćaja, a u Crnoj Gori bi se mogle koristiti za transport ljudi i tereta na malim distancama, u poljoprivredi, vanrednim situacijama ili kao vatrogasni dronovi, prenosi Tanjug.

Marković pojašnjava da je letjelica projektirana za let dužine do 15 kilometara, a tačni podaci će se znati poslije završetka testiranja.

Proizvodnja velikih multikoptera

"Letjelica može da leti, ali nije uzletjela, jer bi to bilo protivno zakonu. Slijedi komunikacija sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo, kako bi mogli da idemo dalje”, navodi Marković.

Krajnji cilj je, ističe, razvoj tehnologije i pokretanje proizvodnje velikih električnih multikoptera u Crnoj Gori, s maksimalnom masom od 150 kilograma i više pri polijetanju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...