KRIZA ZBOG KORONE: Trećina zaposlenih u Bosni i Hercegovini strahuje da će IZGUBITI POSAO

Rezultati ovog ispitivanja pokazali su da je 37 posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine, koje uglavnom čine nezaposlene osobe koje aktivno traže posao u BiH i regionu, od izbijanja pandemije u nekom trenutku ostalo bez posla, dok taj procent u Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji iznosi 36 posto, a u Srbiji je najniži 29 posto.

  • Ekonomija

  • 07. Dec. 2020  08. Dec. 2020

  • 0

Trećina zaposlenih u BiH boji se da bi mogla ostati bez posla u narednom periodu zbog krize izazvane korona virusom, a najviše se plaše građani Hrvatske (36 posto) i Srbije (34 posto), pokazalo je regionalno istraživanje koje je, pored ove tri zemlje, sprovedeno u Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji.

Rezultati ovog ispitivanja pokazali su da je 37 posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine, koje uglavnom čine nezaposlene osobe koje aktivno traže posao u BiH i regionu, od izbijanja pandemije u nekom trenutku ostalo bez posla, dok taj procenat u Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji iznosi 36 posto, a u Srbiji je najniži 29 posto.

Uprkos ovome, većina ispitanika u regionu smatra da je poslodavac adekvatno reagovao na izbijanje epidemije, tako da je 28 posto ispitanika iz BiH reakciju svog poslodavca ocijenilo kao odličnu, 47 posto ih je navelo da je reakcija dobra, ali da je moglo bolje, a 25 posto nije zadovoljno kako je poslodavac reagovao, saopćio je portal Moj posao.

U saopćenju se navodi da su ispitanici kojima je (bio) omogućen rad od kuće u pravilu bolje ocjenjivali snalažljivost poslodavca tokom pandemije, a najlošije rezultate su ostvarili poslodavci koji radnicima nisu omogućili rad od kuće, iako im je priroda posla kojim se bave to dozvoljavala.

Rad od kuće nije omogućen za više od 54 posto ispitanika u regionu, a glavni razlog za to je jer priroda posla to ne dozvoljava, 35 posto je onih kojima je odobren ovaj način rada, dok je 11 posto ispitanika moralo ići na radno mjesto, iako se mogao organizovati rad od kuće.

Na pitanje da li žele promijeniti posao u narednih godinu dana, čak 76 posto ispitanika iz BiH odgovorilo je potvrdno, što je za 14 posto više u odnosu na regionalno istraživanje od prošle godine. Kada bi mogli birati idealnog poslodavca i ove godine je najviše ispitanika iz BiH izabralo stranog vlasnika - 40 posto, a za državne institucije se odlučilo 25 posto ispitanika.

Kada je riječ o visini plate, u regionu bi najnižom prosječnom platom bili zadovoljni Makedonci, dok najveću cifru, za razliku od prošlogodišnjeg istraživanja, žele Slovenci.

U regionalnom istraživanju učestvovalo je više od 5.000 ispitanika iz pet zemalja, od kojih je što se tiče BiH njih 63 posto nezaposlenih, 33 posto zaposlenih i četiri posto onih koji se i dalje školuju.

U BiH je istraživanje sproveo portal "Moj posao", u Srbiji "Poslovi infostud", u Hrvatskoj "Moj posao", Sjevernoj Makedoniji "Vrabotuvanje", a u Sloveniji "Deloglasnik".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...