HAOS U HRVATSKOJ: Raskol u Znanstvenom savjetu, dio tima tvrdi da je izbačen, oglasila se i Vlada...

Nakon ovakvog raspleta, Savjet je ostao na 10 članova i dva epidemiologa Capaka i Polašeka.

  • Regija

  • 08. Dec. 2020  08. Dec. 2020

  • 0

"Međusobno povjerenje je narušeno i ovakva suradnja nema smisla", poručio je u ponedjeljak navečer predstojnik Ureda premijera Hrvatske Zvonimir Frka Petešić nekolicini članova Vladinog Znanstvena savjeta koji su potpisali javni apel u kojem su kritizirali mjere protiv epidemije.

Iako su sami naučnici, njih pet koji su potpisali apel, a i mediji, to shvatili kao da im se premijer zahvalio na saradnji i izbacio ih iz Savjeta, iz Vlade su to demantirali poručivši da nije donesena takva odluka. Frka Petešić telefonski je kontaktirao Branka Kolarića, Andreju Ambriović-Ristov i Nenada Bana, a Igor Rudan i Petra Klepac nisu se javili na poziv.

- Rekao im je da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla ako pojedini članova Znanstvenog savjeta u subotu poslije podne obave višesatne razgovore s njim o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i restriktivnim mjerama.

Potom, bez ikakve prethodne najave, u nedjelju prije podne upućuju apel hrvatskoj javnosti, koji po sadržaju to nije, i kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer civilne zaštite, i to bez navođenja ikakvih konkretnih prijedloga o mjerama koje treba poduzeti u borbi protiv Covida-19 i iznose političke optužbe - rekli su iz Vlade te dodali da od početka epidemije transparentno upravljaju krizom tako da je javnost o svemu informirana.

Samo dan prije samog potpisivanja apela u kojem je 26 ljekara i naučnika upozorilo na netransparentnu komunikaciju oko epidemije i na mjere koje se politiziraju, kako doznaje "Jutarnji list", nekolicina članova Znanstvenog savjeta imala je videokonferenciju sa Zvonimirom Frkom Petešićem, na kojoj su tražili od njega da se iz Znanstvenog savjeta izbaci Gordan Lauc, čije su djelovanje učestalo kritizirali, a i u samom apelu ogradili su se upravo od njegovih javnih istupa, napisavši: „Željeli bismo se ograditi od svih izjava koje su, temeljem pogrešnih podataka, uvjeravale javnost tijekom studenog da će epidemija u Hrvatskoj stagnirati ili umanjivati intenzitet te da nam strožije mjere nisu potrebne ili da nisu učinkovite. Ograđujemo se i od procjena da je virus na bilo koji način oslabio, jer one nisu u skladu sa znanstvenim spoznajama.”

Na konferenciji s Frkom Petešićem sudjelovali su Andreja Ambriović-Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac i Ozren Polašek. Trebao je biti i Igor Rudan, ali na kraju nije bio prisutan, a Polašek nije potpisao apel. Frka Petešić ih je pitao imaju li kakav prijedlog mjera koje bi se dodatno mogle uvesti, a kako prenose neki sugovornici, u tom trenutku niko mu nije rekao da će se apel pojaviti u javnosti. Dan poslije, apel potpisan od strane pet članova Savjeta pojavio se u javnosti i očito je to premijeru Plenkoviću bilo previše.

To su potvrdili i u ponedjeljak navečer i iz Vlade, ali i dalje tvrde da su oni, što se njih tiče, još članovi.

- Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio ,,epidemiološki”, a ne politički potez. Uvažavamo i slušamo struku u cijeloj njenoj širini s nerijetko oprečnim stavovima, i kroz konzultacije sa Znanstvenim savjetom u njegovoj interdisciplinarnosti i kroz rad Stožera.

To ćemo činiti i dalje, uvažavajući i različita mišljenja epidemiologa i znanstvenika. No podsjećamo, Znanstveni savjet savjetuje, a Stožer stručno razmatra te i druge, neepidemiološke parametre i saznanja, te predlaže mjere, a Vlada odlučuje i provodi ih, za što ima odgovornost i demokratski legitimitet - poručili su iz Vlade.

Kako se neslužbeno doznaje od epidemiologa koji su smijenjeni, ovakav rasplet nisu očekivali, a pismeni ‘otkaz’ nisu dobili nego ih je nazvao kolega iz Savjeta Frka Petešić, koji je član i koordinator tog savjetodavnog tijela.

Nakon ovakvog raspleta, Savjet je ostao na 10 članova i dva epidemiologa Capaka i Polašeka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...