NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Evropska unija donosi strategiju koja će promijeniti sve kada su u pitanju električni automobili...

U strategiji, koja bi trebala biti objavljena ove sedmice, Evropska komisija iznijet će mjere kojima želi smanjiti emisiju stakleničkih plinova koje stvara transportni sektor, a koja čine četvrtinu ukupnih evropskih emisija.

  • Ekonomija

  • 08. Dec. 2020  08. Dec. 2020

  • 1

Evropska unija želi da do 2030. godine na cestama ima najmanje 30 miliona vozila s nultom emisijom stakleničkih plinova, po nacrtu dokumenta koji je Reuters dobio na uvid.

U strategiji, koja bi trebala biti objavljena ove sedmice, Evropska komisija iznijet će mjere kojima želi smanjiti emisiju stakleničkih plinova koje stvara transportni sektor, a koja čine četvrtinu ukupnih evropskih emisija.

"Cilj da Evropa do 2050. godine bude klimatski neutralna ne može se ostvariti a da se ne uvedu veoma ambiciozne mjere za smanjenje ovisnosti transporta o fosilnim gorivima", navodi se u dokumentu.

Za to će biti potrebno "najmanje" 30 miliona vozila s nultim emisijama do 2030. godine, navodi se, prenosi Hina.

To je ogromno povećanje u odnosu na 1,8 miliona električnih i plug-in hibridnih vozila, koliko ih je, prema podacima Međunarodnog vijeća za čisti prevoz, bilo registrirano u Evropi krajem prošle godine.

Hibridna vozila nisu vozila s nultim emisijama.

No, industrija upozorava na manjak infrastrukture za čiste automobile.

Tri miliona lokacija za napajanje vozila

Dokument EU-a procjenjuje kako će Evropi trebati tri miliona javnih lokacija za napajanje vozila i 1.000 stanica za napajanje vodikom do 2030. godine.

Evropa sada ima oko 200.000 lokacija za napajanje električnih vozila.

Iz EU-a najavljuju kako će iduće godine objaviti plan za rješavanje tog problema.

Komisija nije željela komentirati nacrt dokumenta dok ga službeno ne usvoji i objavi.

Unija će iduće godine predložiti strožije standarde za emisiju ugljendioksida za automobile i kombije od 2025. godine, a u nacrtu dokumenta navodi se da bi pravila mogla obuhvatiti i autobuse.

U dokumentu se navodi, također, da bi se saobraćaj željeznicama visokih brzina u Evropi do 2030. godine mogao udvostručiti, a do 2050. godine i utrostručiti, dok avioni i brodovi s nultom emisijom moraju biti spremni za tržište do 2035. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...