DONESENA VAŽNA ODLUKA: Zeleno svjetlo za smanjenje PDV-a ugroženim branšama, na potezu je…

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH jednoglasno podržala je inicijativu za smanjenje PDV-a za pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na pet posto, a ukoliko poslanici koji su na zasjedanju Komisije glasali za ovu inicijativu i njihove stranačke kolege ostanu dosljedni, Predstavnički dom Parlamenta BiH mogao bi zadužiti Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana predloži izmjene Zakona o PDV-u i smanji stopu na pet posto.

  • Politika

  • 08. Dec. 2020  08. Dec. 2020

  • 0

"Inicijativa je podržana jednoglasno i vidjećemo šta će se dešavati na sjednici Predstavničkog doma. Na sjednici Komisije podržali su je svi. Inicijativa nije politikantstvo i smanjenje PDV-a je jedina moguća mjera institucija BiH da se pomogne sektorima ugostiteljstva, turizma i putničkog saobraćaja, koji su najviše pogođeni", rekla je Mira Pekić, član Komisije za finansije i budžet Parlamenta BiH, koja je, zajedno sa stranačkim kolegom Branislavom Borenovićem, i predložila inicijativu o smanjenju stope PDV-a. 

Na sjednici Komisije za finansije i budžet inicijativu o smanjenju stope PDV-a podržali su poslanici SNSD-a, DF-a, Naše stranke, SDP-a i SP-a, dok predstavnik HDZ-a Predrag Kožul nije prisustvovao. 

Ukoliko ove stranke podrže inicijativu i na samoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja se održava sutra, to će biti više nego dovoljno da se dalje nastavi sa procedurom, odnosno da Vijeće ministara BiH, tačnije Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izradi i predloži izmjene Zakona o PDV-u i spusti stopu za sektore ugostiteljstva, turizma i putničkog saobraćaja sa 17 na pet posto. 

Ipak, ova inicijativa teško će proći, jer su iz SNSD-a nedavno na određeni način rekli da je neće podržati, a bez njihovih glasova, nije moguće izmijeniti ovaj zakon i to, prije svega, zbog činjenice da u Domu naroda Parlamenta BiH imaju četiri od pet srpskih delegata. 

U slučaju da ova inicijativa dobije podršku Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ona bi se primjenjivala do 31. decembra 2022. godine, a kako je istaknula Pekićeva, na taj način u značajnoj mjeri bi se pomoglo privrednicima koji posluju u ugostiteljstvu, turizmu i putničkom saobraćaju. 

"Njima bi ulazni PDV ostao po stopi od 17 odsto, a izlazni bi bio pet odsto. Inicijativa je došla u pravo vrijeme, jer je i vrijeme za pripremu budžeta", rekla je Pekić. 

Jakov Galić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH, predložio je da se, osim smanjenja PDV-a, razmisli i o tome da doprinosi i porezi idu na teret države. 

"Daleko bi veća pomoć bila nego smanjenje ovih poreza. Sada je veoma važno ne ostaviti radnike bez posla", rekao je Galić i dodao da bi najbolja pomoć bila da se i PDV, i doprinosi, i porezi na plate prebace na teret države. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...