SANDRA BENČIĆ U HRVATSKOM SABORU: "Vlada Hrvatske ne brine o Hrvatima u BiH nego o DRAGANU ČOVIĆU!"

Današnja rasprava u Hrvatskom saboru o Izvještaju Vlade Hrvatske o izvršavanju obaveza iz Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, koja je usvojena 2018. godine, pretvorila se u obračun zastupnika opozicije s uvodničarem Gordanom Grlićem Radmanom, ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

  • Regija

  • 08. Dec. 2020  08. Dec. 2020

  • 5

Jedan dio opozicije, poslanici desnice, poput pjevača Miroslava Škore i Nine Raspudića, kritizirali su Vladu tvrdeći da nije ništa uradila i da je izvještaj ministra Radmana neistinit i pogrešan. "Ja od vas naručim whisky, a vi meni donosite kamilicu", kazao je Raspudić obraćajući se Grliću Radmanu. Škoro je kazao da on, za razliku od ministra, svakodnevno komunicira sa širokim krugom Hrvata iz BiH i dobro poznaje njihove probleme.

Današnja sjednica Hrvatskog sabora (Foto: Agencije)

S druge strane, zastupnici iz opozicionih stranaka optužili su Vladu i ministra Grlića Radmana da je njihova politika prema BiH nastavak stare politike HDZ-a koja se pokazala katastrofalnom. "Vi lamentirate nad Hrvatima iz BiH koji se, tvrdite, zbog neravnopravnog statusa iseljavaju u Hrvatsku", kazala je zastupnica koalicije "Možemo" Dalija Orešković i dodala: "Ali, jedna nedavna studija je pokazala da najveći dio Hrvata koji su se doselili iz BiH, odlaze i iz Hrvatske, najviše u Njemačku. Od čega ti ljudi bježe?"

Arsen Bauk, zastupnik SDP-a, optužio je Vladu Hrvatske za licemjere u njenom zalaganju za promjene Ustava BiH koje je naložio Ustavni sud naše zemlje. "Pa, ova vlada nije provela dvije važne presude Ustavnog suda Hrvatske, a bavi se neprovođenjem presuda u drugoj državi", kazao je Bauk. On je nakaradnost sadašnjeg Izbornog zakona BiH, kojeg, rekao je, treba mijenjati, ne s Dodikom nego sa svima, uključujući i međunarodnu zajednicu, ilustrirao time da se Bogić Bogićević, bivši član Predsjedništva SFRJ, koji je spriječio JNA da uvede vanredno stanje, ne može kandidirati za člana Predsjendištva BiH kao Srbin iz Federacije BiH. "Jednako tako ni Hrvat iz Posavine ne može biti biran za člana Predsjedništva BiH", kazao je Bauk.

No, apsolutno najoštriju kritiku na račun Vlade i premijera Andreja Plenkovića imala je Sandra Benčić, zastupnica lijeve koalicije "Možemo". Ona je u svojoj britkoj diskusiji kazala da, kada Plenkovićeva Vlada govori o zaštiti položaja Hrvata u BiH, govori, zapravo, o zaštiti Hrvatske demokratske zajednice i njenog predsjednika Dragana Čovića

Sandra Benčić (Foto: Agencije)

Zastupnica Benčić podsjetila je svoje kolege u Saboru i predstavnike Vlade na najvažnije dijelove iz Čovićeve političke biografije, koju su obilježile brojne afere, teške milione maraka. Rekapitulirajući historiju njegovih sudskih procesa, kazala je kako je 2005. godine Čović zbog kriminala koji je počinio kao potpredsjednik Vlade Federacije BiH, osuđen na pet godina zatvora te da mu je ta presuda poništena zbog kašnjenja tužilaštva sa žalbom. Podsjetila je i na druge skandale sa pravosudnim procesuiranjem Čovića, poput nestanka originalne dokumentacije na putu od Suda BiH do Kantonalnog tužilaštva, te na proces oko prenošenja vlasnišva nad HTP-om Mostar, koji je vođen u Kantonalnom sudu u Mostaru.

"Podsjetit ću vas i na slučaj mostarskog "Sokola", čiji je Čović bio direktor, kada su ratni zarobljenici dovođeni da rade prislino i besplatno. U emisiji "Nedjeljom u 2” Dragan Čović je na to pitanje kazao da su u ratu svi radili besplatno i da niko od tih radnika nije doživio nikakvu neugodnost i da se prema njima postupalo korektno. Dakle, drage kolegice i kolege, vaš predstavnik u Bosni i Hercegovini je javno priznao da je ljude držao u statusu robova. To je taj vaš autentični predstavnik Hrvata u Bosni i Hercegovini!"

Potom se zastupnica Sandra Benčić osvrnula i na lično bogatstvo lidera HDZ-a BiH, za koje je kazala da premašuje čak i imovinu svojih pokrovitelja i uzora iz Hrvatske.

"On je na imanju od dvije tisuće kvadrata sagradio vilu čija je vijednost procijenjena na 22 milijuna kuna, ili 3 milijuna eura. Moram priznati da ni njegovi uzori u Hrvatskoj nisu bili u stanju sebi osigurati takvu raskoš. Njegova vila je kao četiri kuće Carringtona iz 'Dinastije'. Glavni lik Hrvata u Bosni i Hercegovini čak je promijenio i tok rijeke Radobolje i ogradio javnu površinu koja je bila planirana za rekreacijsku zonu. Ona se, istina, i danas koristi za rekreaciju, ali ne građana Mostara nego Čovića i njegovih prijatelja."

Sandra Benčić nije "ostavila na miru" ni Čovićevog punca, kako je rekla, "penzioniranog rudara", i pobrojala je sve njegove nekretnine u Mostaru, na Jadranu i Zagrebu.

Podsjetila je i kako je Dragan Čović od rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, a na prijedlog prorektora Ante Ćorića, "dobio počasni doktorat za jačanje dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i BiH, očuvanje hrvatskog identiteta u Bosni i Hercegovini i Europi, a vidjeli smo kakve vrijednosti i kakve dobrosusjedske odnose promiče Čović. Eto, drage moje kolegice i kolege, to vam je primjer kako i na koji način i koje Hrvate podupire u Bosni i Hercegovini ova vlada", zaključila je svoje žestoko izlagan zastupnica Sandra Benčić.

Muk u sali koji je uslijedio nakon njenog izlaganja, samo je prekinuo jedan od zastupnika HDZ-a, koji je kazao da lider HDZ-a u BiH Čović nije pravosnažno osuđen ni za jedno djelo koje je spominjano te da nije uredu prozivati ga ukoliko on ne prisustvuje sjednici Hrvatskog sabora.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...