KAO DA KRIZA NE POSTOJI: Od početka pandemije, u državnim institucijama zaposlena još 133 radnika

Najažurniji su bili u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, u kojoj je zaposleno 78 radnika.

  • Društvo

  • 08. Dec. 2020  09. Dec. 2020

  • 0

U institucijama BiH u vrijeme epidemije virusa korona zaposlena su 133 nova radnika, pokazuje istraživanje portala Capital.

Najviše službenika zaposleno je u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Stručnjaci i opozicija su stava da se mora ispitati da li je novi kadar bio neophodan zbog aktuelne situacije i da li se radi o stručnim ljudima, prenosi RTV BN.

Od marta do kraja oktobra ove godine, u 21. instituciji na nivou BiH zaposlena su 133 nova službenika. Najažurniji su bili u UIO BiH u kojoj je zaposleno 78 radnika. U Ministarstvu pravde posao je dobilo 14 novih radnika. Po šest je zaposleno u Službu za poslove sa strancima i Agenciju za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Radnike su zapošljavala još četiri ministarstva, kao i brojne direkcije i agencije. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH poručuju da je zapošljavanje bilo neophodno jer je od početka ove godine do danas za 103 zaposlenih prestao radni odnos.

„Posebno ističemo problem starosne strukture zaposlenih u UIO. Trenutno najveći broj zaposlenih u Upravi ima između 51 i 60 godina starosti, što je oko 35 % zaposlenih. Preko 61 godine je 8,9 % zaposlenih. Ovo znači da će samo u narednih nekoliko godina veliki broj zaposlenih otići u penziju“, navode iz UIO BiH.

"Osim broja radnika, povećan je i budžet za plate u državnim institucijama za 2020. godinu. On je iznosio 574,1 milion KM i veći je za 11,5 miliona u odnosu na 2019. godinu kad je iznosio 562,6 miliona KM. Poteškoće u zdravstu, privredi i finansijska opterećenja, nisu spriječili nadležne da nastavljaju sa zapošljavanjem u javnom sektoru", kaže ekonomista Zoran Pavlović.

"Sad je zaista pitanje, da li je na svako od tih radnih mjesta bilo potrebno zaposliti novog čovjeka. Jer jednostavno mi sredstava za te troškove nemamo. Po meni to može da bude samo partijsko upošljavanje, jer smo imali lokalne izbore, pa smo trebali zadovoljiti nečije apetite, ali ja lično mislim da je to previše skupo“, ističe Pavlović.

U opoziciji, osim na zapošljavanje, fokus stavljaju i na stručnost kadra u zajedničkim insitucijama. Kažu da je politika rada državnih institucija licemjerna i ravna nuli.

„Vi imate situaciju da su vam ministri ljudi koji ponavljaju razred u srednjoj školi, koji nemaju skoro nikakve kvalifikacije, koji su tu stranački vojnici. I onda po tom nekom izopačenom automatizmu, oni zapošljavaju ljude koji su, da kažem, neke zvijezde na društvenim mrežama ili koji nemaju nikakve kvalifikacije. Mislim da je krajnje vrijeme da se u institucijama zapošljavaju stručni i odgovorni ljudi.“, kaže poslanik PDP-a u PD PS BiH Branislav Borenović.

Stručnost zaposlenih u institucijama na državnom nivou može se utvrditi jedino potpunom revizijom tih institucija i radnih mjesta. Ta revizija trebala bi biti nezavisna, prije svega u političkom smislu, smatraju iz nevladinih organizacija.

„U Sloveniji je negdje pred njihovo primanje u EU napravljena takva revizija. Ustanovilo se da ne samo da ima viška ljudi, nego ima viška kompletnih insitucija koje su u nekom trenutku uspostavljene i izmišljene zbog nekih političkih dogovora, podjela i uhljebljavanja. S obzirom da smo mi siromašna i mala zemlja ne možemo priuštiti da plaćamo nepotrebne službenike i nepotrebne ustanove“, poručuje predstavnik Centra za zastupanje građanskih interesa Zoran Ivančić.

Upravo zbog činjenice da smo siromašna zemlja i da se treba raditi na bilo kakvim uštedama, bio je povod poslanicima PDP-a u Parlamentu BiH da pokrenu inicijativu da se stopa PDV-a sa 17% smanji na 5% na sve pružene usluge iz oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja. To stopa bi se primjenjivala do 31.12.2022. godine. Međutim, inicijativu nije podržalo Ministarstvo finansija RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...