ZAKON O SUKOBU INTERESA STOJI U LADICAMA: Konaković i Čengić traže izmjene, danas su i reagovali… (FOTO)

Oni su predložili interventni zakon, to jeste Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u FBiH, koji će omogućiti provođenje postojećeg Zakona o sukobu interesa u BiH.

  • Vijesti

  • 09. Dec. 2020  09. Dec. 2020

  • 2

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Elmedin Konaković (NiP) i Irfan Čengić (SDP) uputili su u parlamentarnu proceduru zakonska rješenja koja bi omogućila provođenje Zakona o sukobu interesa. Oni su predložili interventni zakon, odnosno Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa u FBiH, koji će omogućiti provođenje postojećeg Zakona o sukobu interesa u BiH.

"Želimo animirati javnost i pozvati ih na borbu da izvršimo pritisak na donosioce odluka da otkočimo tu famoznu priču o nedostatku alata za kontrolu sukoba interesa, što je jedan od najvećih problema u BiH", rekao je Elmedin Konaković.

Od 2013. godine niti jedno tijelo ne implementira Zakon o sukobu interesa u organima vlastu u FBiH nakon što je Centralnoj izbornoj komisiji oduzeta nadležnost vođenja postupaka za sprečavanje sukoba interesa.

"Sedam godina niko ne može odgovarati za sukob interesa", poručio je Irfan Čengić.

Čengić i Konaković u interventnom zakonu traže uspostavljanje komisije za sprečavanje sukoba interesa Parlamenta FBiH, koja bi odlučivala o tome da li neko stanje, postupak ili radnja predstavlja kršenje odredaba Zakona o sukobu interesa u institucijama u FBiH, što je, prema aktuelnom zakonu, u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.

Komisiju bi trebalo da imenuje Parlament Federacije BiH, brojala bi 12 članova, od kojih polovicu imenuje Predstavnički dom, a drugu polovicu Dom naroda, piše Klix.

Članovi bi se birali proporcionalnim modelom, odnosno glasanjem parlamentaraca, a oni s najviše glasova bi ušli u Komisiju.

"Najmanje jedan član mora dolaziti iz reda opozicionih stranaka. Za članove komisije ispred Doma naroda izabrani su kandidati sa najvećim brojem glasova, najmanje po jedan član komisije mora dolaziti iz reda svakog kluba delegata u Domu naroda", stoji u predloženom zakonu. Uporedo s ovim predaju i inicijativu za novi, reformski zakon o sukobu interesa, koji bi bio u skladu s EU standardima.

"Drugi zakon je reformski, dostavili smo ga kao inicijativu. Njime bismo uveli strožije kazne i više djela koja su u sukobu interesa, uvela bi se profesionalna komisija sastavljena od eksperata, a ne od parlamentaraca", rekao je Čengić.

Konaković poručuje da ovaj zakon u ladicama stoji dugo i da su oni sada načinili prvi korak kako bi konačno zaživio. Također je poručio da su izmjene postojećeg zakona kojim se uvodi komisija, dobra ideja trenutno, jer dugo nemamo nikakvu vrstu nadzora nad sukobom interesa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...