MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ SE LAKO DOGOVORILI: Hrvatsku će u četvrtak na samitu EU predstavljati slovenski premijer Janez Janša

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković usaglasili su se da Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća predstavlja Republika Slovenija, saopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

  • Regija

  • 09. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 2

Milanović je danas razgovarao s Plenkovićem u povodu sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća.

“Predsjednik Vlade Plenković obavijestio je predsjednika RH Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeća te je predložio Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku. Predsjednik Milanović je na to predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenija, i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama”, kaže se u saopćenju.

Plenković je podsjetio kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju, te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta.

Iz Ureda predsjednika RH podsjećaju da “prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti”.

Hrvatsku će u četvrtak na samitu EU predstavljati slovenski premijer Janez Janša, objavio je ranije danas na sjednici Vlade, na kojoj učestvuju online, premijer Plenković. Hrvatski premijer na tom sastanku neće biti jer mu je zbog kašlja uzrokovanog Covidom-19 produljena izolacija.

U četvrtak i petak održava se fizički sastanak na vrhu EU, koji će biti posvećen mađarskoj i poljskoj blokadi europskog budžeta i plana oporavka, odnosima sa Sjedinjenim Državama i pandemiji koronavirusa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...