JEZIVA MISTERIJA: Nakon senzacionalnog pronalaska, uslijedio je šok, niko ne zna čemu je služila tajanstvena ruka, stara 3.500 godina…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 10. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 1

Naša današnja priča vodi nas u Švicarsku, gdje je u gradu Bernu pronađen artefakt.

“Ruku iz Prêlesa” je neobičan artefakt, nazvan je po općini u švicarskoj prijestolnici Bernu u kojoj je i pronađen, a do danas je ostao velika arheološka misterija.

Riječ je o replici ljudske ruke, izrađenoj od bronze, a budući da ovakav predmet nikad ranije nije pronađen na području Europe, naučnici ne mogu sa sigurnošću utvrditi za šta se koristila niti kome je pripadala. Misterija je tim veći ako znamo da je bila zakopana u grobu u blizini jezera Biel, zajedno sa zlatnom narukvicom, bronzanim bodežom te ostacima kostura muškarca.

Analiza u jednom od najboljih švicarskih laboratorija je pokazala da je neobična ruka nastala prije više od tri i pol hiljade godina, što je čini najstarijim bronzanim artefaktom koji prikazuje dio ljudskog tijela. Naučnici, međutim, nisu uspjeli utvrditi je li bila dio neke skulpture ili možda ukras na vrhu štapa.

Kada bi se otkrio identitet čovjeka čiji su ostaci pronađeni u grobu, možda bi se moglo saznati i čemu je služila ruka. Pokojnik je, prema mišljenju stručnjaka, bio važna osoba, a ruka dokaz njegove moći ili čak znak božanstva.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...