Izložba Nesima Tahirovića putuje po Srbiji

Izložbu bh. umjetnika „Prastari simboli mira i tolerancije“ srbijanski mediji nazvali „spektakularnom retrospektivom“

  • Kultura

  • 06. Avg. 2012  

Nakon što je više od mjesec i po bila postavljena u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, retrospektivna izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića „Prastari simboli mira i tolerancije“ gostovaće od 21. septembra do 21. oktobra ove godine u Kragujevcu, u Galeriji Narodnog muzeja, a zatim i u Novom Sadu i drugim gradovima Srbije.

Podsjetimo, Tahirovićeva izložba, koja kroz 200 radova predstavlja presjek 45-godišnjeg umjetnikovog rada, u Istorijskom muzeju Srbije prvobitno je trebala biti otvorena od 14. juna do 7. jula, ali su organizatori zbog velikog interesovanja publike odlučili da njeno trajanje produže do početka avgusta. Postavka, za koju je radove odabrao istoričar umjetnosti Saša Janjić, privukla je i veliku pažnju novinara u Beogradu - vodeći srbijanski mediji, među kojima su RTS i agencija Tanjug, Tahirovićevu izložbu nazvali su „spektakularnom retrospektivom“.

Dr. Ana Stolić, direktorica Istorijskog muzeja Srbije, ističe da je Nesim Tahirović od metala, drveta i eksera iskovao svoje slike i u njih utisnuo tlo iz kojeg potiče i kulturu u kojoj je odnjegovan, te da je slikar od simbola raznih religija - hrišćanstva, islama, judaizma, gradio alegorijske predstave čije je „zborno mjesto“ upravo na ovoj izložbi. (M. R.)

trenutak ...