"BIT ĆE OPET PAKAO I KRVAVA DRINA...": Tužilaštvo BiH optužilo višegradske četnike i “zaboravilo” obavijestiti javnost

Optužnica protiv Slavka Aleksića, Riste Lečića i Dušana Sladojevića podignuta je 8. decembra. Tužilaštvo BiH izvijestilo je javnost o svim podignutim optužicama proteklih dana, osim o optužnici protiv četnika iz Višegrada.

  • Društvo

  • 10. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 2

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv trojice ravnogorskih četnika koji su prošle godine u Višegradu pjevali pjesme u kojima su prijetili ubijanjem, saznaje Istraga.ba. No, o ovoj optužnici Tužilaštvo BiH nije “žurno” izvijestilo javnost, kako je to urađeno u svi drugim predmetima. Optužnica je, prema informacijama Istrage, podignuta 8. decembra ove godine, ali na web-stranici Tužilaštva BiH nema nijedne informacije o tome.

Prvooptuženi je Dušan Sladojević zvani Krvce i Čiča, drugooptuženi je Slavko Aleksić zvani Vojvoda, dok je trećeoptuženi Risto Lečić. Sva trojica su optuženi za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Podsjećamo, u martu prošle godine, u Višegradu su se tradicionalno postrojili pripadnici četničkog pokreta kako bi obilježili godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića. Tada su, uz gusle, pjevali i pjesme koje su naišle na brojne osude.

“Bit će opet pakao i krvava Drina, evo, idu četnici sa srpskih planina”, poveo je pjesmu Risto Lečić, čije se ime nalazi na optužnici koju je Tužilaštvo BiH prešutjelo.

Osim Lečića, optuženi su još i Dušan Sladojević i Slavko Aleksić.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević zvani Čiča tada je za medije u RS-u kazao da nije vidio ni čuo kako jedan od pripadnika tog pokreta u Višegradu pjeva o „krvavoj Drini“.

Slavko Aleksić poznat je kao jedan od “najaktivnijih” četnika u BiH. On je početkom 1992. godine bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Jevrejskog groblja. Početkom rata postao je jedan od lidera četničkog pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja. U martu svake godine vojvoda Slavko Aleksić postrojava četnike u Višegradu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...