DRAMATIČNO U BLIZINI GRANICE BiH: Cijeli kraj je pod vodom, ovako nešto ne pamte ni najstariji mještani (VIDEO)

Na području Vrgorca u Hrvatskoj pod vodom su ceste, ugrožene su i kuće u selima uz rubne dijelove polja Bunine i Jezera, u koja se zbog velikih količina kiše slijeva i voda iz izvora Žiljina, a iz najugroženijeg sela Kokorića može se izaći samo čamcima, bagerima "Vodoprivrede" i terenskim vozilima HGSS-a.

  • Regija

  • 10. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 0

Prirodna nepogoda koja je pogodila sela na rubnim dijelovima polja Bunine, iz dana u dan sve je veća, a najgore se, kako je rekla Iva Kuzmanić iz "Hrvatskih voda", očekuje danas, kad bi vodostaj trebao porasti za još metar.

Na terenu su sve službe, HGSS, Štab civilne zaštite grada Vrgorca, radnici "Hrvatskih voda", "Vodoprivrede", vatrogasci vrgoračkoga DVD-a. Ljudi su nemoćni pred velikom količine vode koja je poplavila kuće. Voda je prisilila nekoliko porodica na evakuaciju iz kuća.

Pripadnici HGSS-a iz Makarske i Splita pomažu stanovništvu Kokorića i čamcima snabdijevaju porodice čije su kuće okružene vodom, a iz sela se više ne može izaći nijednom cestom, jer je potopljena i cesta prema Višnjici ,koja je dosad služila za evakuaciju. Izaći se može samo čamcima i vozilima HGSS-a te bagerom "Vodoprivrede".

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić izvjestio je kako je u područnoj školi u Kokorićima uspostavljen štab HGSS-a, gdje su osigurali hranu, plinsko grijanje, smještaj i operativnu bazu za sva djelovanja.

"Trenutno se na terenu nalaze timovi iz stanica Makarska, Split, Ogulin, Karlovac i Dubrovnika, a na dolasku je i stanica Čakovec. Bez obzira na rast vodostaja, osiguran je koridor za dostavu potrepština i prijevoz svih odsječenih obiteljskih domaćinstava.

Također, već smo u koordinaciji za fazu 2 nakon povlačenja vode u kojoj želimo osigurati svim pogođenim objektima isušivače i sredstva za dezinfekciju", poručio je gradonačelnik.

"Ovakav potop ne pamtimo, sigurno pola stoljeća nismo imali ovakvih problema", rekao je za "Dalmatinski portal" Jozo Filipović, koji donosi hranu starijima i nemoćnima.

Niko nije uskraćen za pomoć, gdje ne mogu automobili, može čamac HGSS-a.

"Od pokojnog mi brata žena i moj nećak obitelji je otišao u Vrgorac. Sin je, Frane, ostao prebacivat' stvari iz prizemlja na kat. Voda je ušla dole", rekla je Vedrana Klinac.

Kaže da će se šteta od poplave itekako osjetiti u poljoprivredi.

vrgorac, poplava Izvor: Marko Dimic/PIXSELL 

Teško je i Zvonku Pervanu koji je u rodnim Kokorićima napravio 14 kamenih kuća. Stvari je, kaže, na vrijeme prebacio, a u konobu je ušla voda.

Inače, svim porodicama koje je poplava ostavila trenutno bez krova nad glavom, nudi smještaj i u svom hotelu u Vrgorcu.

"Što se tiče jagoda, 500.000 jagoda je pod vodom, ali to ne znači da će propasti", optimističan je.

vrgorac, poplava Izvor: Marko Dimic/PIXSELL 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...