NAKON MINISTRA CIKOTIĆA: U Tužilaštvu BiH danas ispitan i direktor OSA-e Osman Mehmedagić

Direktor OSA-e u ovu instituciju došao je u 14 sati.

  • Vijesti

  • 10. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 1

U Tužilaštvu BiH danas je ispitan i direktor OSA-e Osman Mehmedagić. Direktor OSA-e došao je u ovu instituciju u 14 sati. Osim Mehmedagića, ispitan je i osumnjičeni službenik OSA-e Muriz Druškić.

U Tužilaštvu je jučer ispitan ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Razlog  za ispitivanje je afera “Sigurnosne provjere”.

Tužilaštvo BiH, podsjećamo, donijelo je naredbu o provođenju nove istrage protiv generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti Selme Cikotića i penzionisanog službenika OSA-e Muriza Druškića, koji je aktuelni član Drugostepene komisije Vijeća ministara za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Mehmedagić, Cikotić i Druškić osumnjičeni su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi s nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu Komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Nova istraga mogla bi, također, rezultirati novom optužnicom protiv Mehmedagića.

On je nedavno optužen, također, za zlouptrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nezakonito izuzimanje videonadzora iz poslovnice “BH Pošte” na Alipašinom Polju, piše "Avaz".

Nova naredba o istrazi zvanično je pokrenuta nakon krivične prijave koju su prije mjesec podnijeli pojedini policijski i državni službenici, kojima je uskraćena dozvola tajno, zbog čega su ostali bez posla. Nedugo zatim, po nalogu Tužilaštva, provjere je započela SIPA, koja je u Ministarstvu sigurnosti saslušala Cikotićevog pomoćnika Matu Miletića i tada se počelo klupko odmotavati.

Naime, sumnja se da su članovi ove komisije, koje formalno imenuje Vijeće ministara, imenovani mimo zakona i da nisu ispoštovane procedure i raniji prijedlozi.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uslove za ovu poziciju. Njega je tada predložio Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, ministrica Bisera Turković je u posljednji trenutak odlučila na sjednici Vijeća ministara predložiti Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.

U prijavi je navedeno da Sarić u trenutku imenovanja nije ispunjavao zakonom propisane uslove za članstvo u Komisiji niti je prošao sigurnosne provjere.

Međutim, Turković je, nakon ostavke Radončića u Vijeću ministara, poništila njegov prijedlog za imenovanje Prašovića i predložila Sarića. Sporno je nominovanje penzionera Druškića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...