SAD U NAJMRAČNIJEM PERIODU PANDEMIJE: U jednom danu broj preminulih premašio broj žrtava 11. septembra

Doktori upozoravaju da će se situacija dodatno pogoršati i predviđaju povećanje broja oboljelih.

  • Svijet

  • 10. Dec. 2020  11. Dec. 2020

  • 0

Američka Služba za zdravlje i ljudske resurse objavila je podatke prema kojima je najmanje 200 bolnica u SAD-u popunjeno.

Trećina svih bolnica u SAD-u, popunila je više od 90 posto svojih kreveta na intenzivnoj njezi, a 46 posto svih kreveta u intenzivnoj njezi zauzeli su Covid-pozitivni pacijenti. U prvoj sedmici novembra zauzimali su 37 posto kreveta, javlja CNN.

Doktori upozoravaju da će se situacija dodatno pogoršati i predviđaju povećanje broja oboljelih. U periodu nakon Dana zahvalnosti dogodio se rekordnan broj hospitalizacija i smrtnih ishoda.

"Stvari izgledaju veoma loše", kaže dr. Ashish Jha, dekan Škole za javno zdravlje prestižnog Brown univerziteta, prenosi “Faktor“.

"Ono što smo vidjeli u posljednjih nekoliko sedmica je oštar rast infekcija. Ono što znamo – od početka pandemije – nakon infekcija slijede hospitalizacije, a potom smrti", kaže dr. Jha.

Širom SAD-a sve više bolnice ostaje bez osoblja i kreveta, što prisiljava daktore da pacijente šalju u druge države.

"Bolnice ostaju bez kreveta za sve. Imamo problem u javnom zdravstvu puno širi od COVID-19", kaže dr. Jha.

U srijedu je Univerzitet “John Hopkins” zabilježio rekordan broj smrtnih slučajeva, čak 3.124, što je više nego što je zabilježeno tokom terorističkog napada 11. septembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...