DIREKTOR GRANIČNE POLICIJE BiH ALARMANTNO: "Nećemo da plašimo javnost, ali ogroman je broj onih koji..."

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić izjavio je da je, kada je riječ o migrantima, problem Evropska unija, odnosno granica u Grčkoj, koja se prelazi veoma lako.

  • Vijesti

  • 11. Dec. 2020  11. Dec. 2020

  • 2

"Godine 2016. imali smo zabilježeno 155 migranata, godinu kasnije bilo ih je 765, da bismo 2018. imali 23.400, dok je prošle godine bilo 29.800. Imamo još dvadesetak dana do kraja tekuće i sačekaćemo konačne brojke, koje neće biti male, jer evidentno je da imamo rapidan rast ulaska migranata", rekao je Galić.

On je potvrdio da se takav priliv očekuje i u narednim mjesecima, navodeći da Granična policija razmjenjuje podatke s kolegama iz Srbije.

"Nećemo da plašimo javnost, ali ogroman je broj onih koji čekaju da uđe u BiH. Ovdje nije problem Srbija, već EU, odnosno granica u Grčkoj, koja se prelazi jako lako. Imamo nelogičnu situaciju da nam migranti dolaze iz EU i onda se ponovo zaustavljaju pred kapijom Evrope u Hrvatskoj", istaknuo je Galić.

On je rekao za RTRS da je najviše migranata iz Pakistana, Afganistana, Maroka, Alžira, Iraka, Irana, a da je na sedmom mjestu ratom zahvaćena Sirija.

"Sada je jasno da to nisu ratne migracije, već s određenim ciljem, prije svega političkim i ekonomskim", dodao je Galić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...