STVARI SU HITNE: U SAD-u odobrena upotreba vakcine protiv Covida-19, oglasio se i Trump...

Američka savezna agencija za lijekove i hranu (FDA) objavila je u petak da je odobrila korištenje "Pfizerove" vakcine protiv Covida-19, a prvo vakcinisanje očekuje se za nekoliko dana, što bi trebalo značiti prekretnicu u SAD-u, gdje je pandemija konoravirusa već odnijela više od 295.000 života.

  • Hronika

  • 12. Dec. 2020  12. Dec. 2020

  • 0

FDA je izdao hitnu dozvolu za upotrebu vakcina koje je "Pfizer" razvio s njemačkim partnerom "BioNTechom" i koja je pokazala 95-postotnu učinkovitost u prevenciji Covida.

Agencija je objavila da se vakcina može davati osobama u dobi od 16 godina i starijima. Očekuje se da će zdravstveni radnici i starije osobe u ustanovama za dugotrajnu njegu biti glavni primaoci prve tranše od 2,9 miliona doza.

"Prva vakcinacija obavit će se u manje od 24 sata. Ponosan sam što mogu reći da smo osigurali besplatnu vakcinu za sve Amerikance", izjavio je američki predsjednik Donald Trump u videu objavljenom na Twitteru.

Američka vlada objavila je da će početi distribuirati vakcinu diljem zemlje odmah nakon odobrenja FDA, a da će prvo vakcinisanje početi početkom iduće sedmice.

Milioni Amerikanaca moglo bi se vakcinisati već u decembru, naročito ako bude ubrzo odobrena i "Modernina" vakcina.

"Pfizerova" vakcina prva je odobrena u Britaniji ranije ovog mjeseca, a Britanci su se počeli cijepiti u utorak.

Kanada je, također, odobrila korištenje te vakcine te se početak vakcinacije očekuje iduće sedmice. I Meksiko i Bahrein su, također, odobrili upotrebu te vakcine.

Distribucija "Pfizerove" vakcine je kompleksna i izazovna, jer se ona mora čuvati na -70 Celzijevih stupeni.

Ostale vakcine u visokoj fazi razvoja uključuju "Modernino", koje bi moglo dobiti hitno odobrenje FDA za upotrebu najranije iduće sedmice, potom "AstraZenecino", koje je napravljeno u saradnji s Univerzitetom Oxford te "Johnson&Johnsonovo".

"Modernina" vakcina koristi istu tehnologiju kao i "Pfizerova", ali ne mora biti pohranjena na subarktičkim temperaturama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...