OPET ĆE SE ZAKUHATI: Rusija protiv odluke SAD-a da Maroku prizna suverenitet nad...

Moskva je osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, ocijenivši da ona u potpunosti prelazi okrive međunarodnog prava.

  • Svijet

  • 12. Dec. 2020  12. Dec. 2020

  • 1

"Ono što su Amerikanci time učinili je jednostrana odluka, koja u potpunosti izlazi iz okvira međunarodnog prava", izjavio je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, prenosi Tanjug pozivajući se na ruske agencije.

Dodao je da ta odluka ne poštuje ni "odluke rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, s kojima su se Amerikanci slagali".

Zbog pitanja statusa Zapadne Sahare, već decenijama traje spor između Maroka i Fronta Polisario, prenosi AFP.

Dogovor Izraela i Maroka

Polisario, pokret za nezavisnost Zapadne Sahare, poziva na referendum o samoodređenju, dok Maroko, koji kontrolira više od dvije trećine te velike pustinjske teritorije, predlaže plan nezavisnosti pod njegovim suverenitetom, prenosi Hina.

Ranije su Izrael i Maroko, uz posredovanje SAD-a, dogovorili normalizaciju odnosa, a američki predsjednik Donald Trump je, u sklopu dogovora, pristao priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

U saopćenju Bijele kuće piše kako je Trump marokanskom kralju Muhamedu VI ponovio podršku prijedlogu autonomije za područje Zapadne Sahare kao jedinom dugotrajnom rješenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...