SPECIJALITET IZ AUSTRIJE: Danas pravimo izvrsni hljeb od pire krompira, nema mu ravnog (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za sat vremena, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 13. Dec. 2020  14. Dec. 2020

  • 0

SASTOJCI

300 g preostalog ili svježe pripremljenog pire krompira

600 g glatkog brašna

250 ml tople vode

1 kašikica soli

1 vrhom puna kaškica meda

½ kocke svježeg kvasca

1 kašika sirćeta

3 kašike ulja

PRIPREMA

Ako nemate preostalog pire krompira, napravite svježi.

Brašno i sol sipajte u posudu za miješanje.

U drugoj posudi pomiješajte sve mokre sastojke kao što su: topla voda (ne smije biti vrela kako vam ne bi pokvarila kvasac), kvasac, med, sirće, ulje, pire krompir i pastu od bijelog luka.

Mokre sastojke dodajte u suhe pa zamijesite kompaktno, ali i vlažno tijesto (ova konzistencija je bitna za mekoću, zato ne dodajite više brašna).

Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu, premijesite i formirajte kuglu. Stavite je u pomašćenu posudu i na toplo mjesto da nadolazi. Potrebno mu je oko sat vremena da nadođe.

Nakon tog vremena ga izvadite iz posude i stavite na pobrašnjenu podlogu. Tijesto se više ne mijesi nego se preklapa, sa svih strana prema sredini, i to nekoliko puta. Prebacite ga na list pek papira, koji stavite u vatrostalni lonac. Po želji formirani hljeb pobrašnite pa urežite mustru.

Stavite poklopac na lonac i stavite ga u hladnu, nezagrijanu rernu. Tek kad ste lonac stavili, palite rernu na 240 stepeni gornji/donji grijači i pečete hljeb sa poklopcem 45 minuta pa još 5 minuta bez poklopca. Ostavite ga da se potpuno ohladi pa degustirajte sa namazima po želji.  

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...