OGLASIO SE PETAR IVANCOV: Iznenadio je najavom o čemu će sutra u BiH govoriti Sergej Lavrov

Ivancov je podsjetio da je Rusija učesnik političkih procesa na Balkanu i jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  • Vijesti

  • 13. Dec. 2020  14. Dec. 2020

  • 6

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izjavio je da će šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom predstojeće posjete BiH govoriti o agendi za jačanje mira i stabilnosti u BiH, a da su bilateralni odnosi drugi aspekt njegove posjete.

Ivancov je podsjetio da je Rusija učesnik političkih procesa na Balkanu i jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Djelujemo aktivno i pozitivno u toj agendi koja stoji ispred međunarodne zajednice ovdje. To je, prije svega, agenda za jačanje mira i stabilnosti u BiH", rekao je Ivancov.

On je za ATV naveo da će Lavrov govoriti o tome na svojim sastancima sa članovima Predsjedništva BiH, sa ministrom vanjskih poslova u Vijeću ministara i u obraćanjima medijima.

"Drugi aspekt njegove posjete su bilateralni odnosi. Smatramo BiH za stabilnog i pouzdanog partnera. Republika Srpska je dio BiH i sa njom imamo čak i razvijenije odnose nego sa drugim dijelom BiH, ali, mislim da ćemo o tome razgovarati malo kasnije. Za to postoje i objektivni razlozi, iako mi ne pristupamo sa pozicije pristrasnosti ni prema Federaciji ni prema Republici Srpskoj na tom polju", rekao je Ivancov.

Šef ruske diplomatije stiže sutra u Bosnu i Hercegovinu nakon čega će uslijediti niz sastanaka sa bh. zvaničnicima, a u 18:30 sutra je najavljena konferencija u Istočnom Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...