DŽAFEROVIĆ OTVORENO: "Genocid u Srebrenici je jedan od najbolje dokumentiranih zločina u historiji… BUDUĆNOST BiH MORA BITI TEMELJENA NA ISTINI I PRAVDI"

Poručio je da je ova godina bila značajna za vraćanje interesa svjetske javnosti za genocid u Srebrenici, posebno u svjetlu Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – 11. jula.

  • Mini market

  • 14. Dec. 2020  14. Dec. 2020

  • 3

Na današnjoj online konferenciji povodom godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir, koju je realizirao Memorijalni centar Srebrenica sa porukom "Čuvamo mir, sjećamo se žrtava", član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović istaknuo je važnost rada na širenju istine o genocidu i borbe protiv negiranja genocida.

Poručio je da je ova godina bila značajna za vraćanje interesa svjetske javnosti za genocid u Srebrenici, posebno u svjetlu Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – 11. jula.

- Činjenica da je više od 40 svjetskih državnika učestvovalo na komemoraciji pokazala je da ne prestaje interes svijeta za najveći zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Poruke koje su lideri poslali 11. jula iz Srebrenice, prvenstveno osuda glorificranja ratnih zločinaca i negiranja genocida, imaju svoje duboke implikacije za budućnost Bosne i Hercegovine, koja mora biti temeljena na istini i pravdi – napomenuo je Džaferović te dodao:

- Genocid u Srebrenici je jedan od najbolje dokumentiranih zločina u historiji zahvaljujući radu Haškog tribunala. Narativ koji je utemeljen na činjenicama iz presuda međunarodnih sudova, uvijek će biti iznad svih pokušaja uspostave anticivilizacijskih narativa. Zato činjenice iz haških presuda trebamo neprestano izučavati i ponavljati. Memorijalni centar, kao državna institucija, ima najvažniju ulogu u ovom procesu. Koristim ovu priliku i da odam priznanje 'Majkama Srebrenice', koje imaju najveću zaslugu u borbi za istinu i pravdu.

Džaferović je pokrovitelj izrade monografije “Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije” koja je na 80 stranica dala širi uvid u istaknute poruke svjetskih lidera, ali i aktivnosti Memorijalnog centra Srebrenica u 2020. godini na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici. Današnji skup je bio i prilika da se ova monografija predstavi javnosti, saopćio je MC Srebrenica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...