EKO PROTEST U ZENICI: Slijede krivične prijave protiv odgovornih! (FOTO)

Zeničani su željeli protestom ukazati na alarmantno stanje kada je u pitanju zagađenost vazduha. Osim organizatora protesta Udruženja Eko forum Zenica, priliku da kažu svoje mišljenje imali su i ostali građani Zenice.

  • Vijesti

  • 21. Dec. 2014  21. Dec. 2014

Članovi Eko foruma su anketirali građane i pitali ih da li su spremni podržati tužbu protiv protiv odgovornih za ekološku situaciju u Zenici. Troje anketiranih je izjavilo da ne želi tužiti odgovorne, 263 anketirana građana su spremna podržati pokretanje tužbe, a 68 njih je učestvovati u finansijskoj tužbi.

Predsjednik Eko foruma Samir Lemeš je izjavio da su u Forumu identifikovali najodgovornije za kršenje zakona o zagađenju i prikupili dokaze o tome. Prema njegovim riječima, to su premijer i Vlada Federacije BiH za nesavjestan rad službe, službenici i ministar federalnog Ministarstva za okoliš i turizam za krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi, direktor i službenici Federalne uprave za inspekcijske poslove za krivično djelo zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi, te gradonačelnik Zenice i gradsko vijeće i na kraju ArcelorMittal Zenica za krivično djelo onečišćenje okoliša.

Lemeš je još dodao da će krivične prijave predati nadležnom tužilaštvu.

Neka istraživanja su pokazala da je do kraja novembra ove godine emisija sumpordioksida iz ArcelorMittala premašivala sve granice dozvoljenog čak 220 dana, a vanredne mjere bi se morale poduzeti nakon samo tri dana.

loading...

trenutak ...