NASLOVNICA IZ 1972. GODINE KOJA SE ŠIRI DRUŠTVENIM MREŽAMA: Je li vam poznato?

Glavna vijest je epidemija.

  • Mini market

  • 14. Dec. 2020  15. Dec. 2020

  • 0

Društvenim mrežama već nekoliko dana kruži naslovnica Večernjeg lista iz 1972. godine.

Zašto? Naslovnica ih podsjeća na današnju situaciju, piše index.hr.

Radi se o vikend-dvobroju Večernjeg lista za 1. i 2. aprila 1972. godine.

Glavna vijest je epidemija.

“Do 31. ožujka oboljelih 140, umrlih 20”, stoji na vrhu stranice velikim slovima.

Riječ je, jasno, o pojavi velikih boginja u Jugoslaviji.

Riječ je o izrazito opasnoj bolesti koja ima visoku smrtnost. U Jugoslaviji je epidemija zaustavljena nakon što se u nekoliko sedmica cijepilo 18 miliona ljudi.

Sve je počelo 14. marta 1972. godine kada se u Prizrenu pojavila sumnja o povratku opasnog i gotovo zaboravljenog virusa velikih boginja.

alt

Ta sumnja je kasnije potvrđena, a od 175 oboljelih živote je izgubilo njih 35.

Također, na istoj naslovnici stoje preporuke za što manje javnih nastupa, kao i informacija o otežanom prelasku granica za građane Jugoslavije.

Druga vijest koja je izazvala pažnju je ona o zagrebačkim privrednicima koji navodno ne žele nagrade.

Navodno – jer je stavljen upitnik na kraj rečenice.

O kakvom se zaboravljenom događaju radi, nije poznato. Mnogi su situaciju usporedili s Lucijanom Carićem, biznismenom koji je prije nekoliko dana objavio da je odbio nagradu HGK.

Firma DefenseCode Lucijana Carića i Leona Juranića bilježi dobre poslovne rezultate u inozemstvu, zbog čega je ove godine bila nominovana i za Zlatnu kunu u kategoriji najuspješnijeg post-startupa, ali, nominaciju su odbili.

“Odbijanje ne smatram ničim posebnim, to mi je isto kao što neću ukrasti novčanik koji je netko ostavio pored otvorenog prozora svog vozila. To je stvar temeljnih principa, časti i poštenja, nas se ne može kupiti kanapeićima i Freixenetom i nismo od onih koji će se jedan dan buniti protiv Komore, a drugi dan slikati s barba Lukom Banja Lukom i služiti mu kao PR i ‘odlučivati’ po raznim komisijama i odborima parazitske institucije čiji su prisilni članovi”, napisao je Carić na Facebooku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...