ČUDO NEVIĐENO: Pogledajte prvi let Boeingovog zračnog tankera, novog oružja američke ratne avijacije (VIDEO)

Boeing se pohvalio kako je njihov autonomni dron MQ-25 uspješno obavio prvi pokusni let s ovješenim tankovima, u trajanju od dva i pol sata.

  • HiTec

  • 15. Dec. 2020  15. Dec. 2020

  • 0

MQ-25 nova je bespilotna letjelica koju američki proizvođač razvija za Ratnu avijaciju SAD-a, a namjena joj je poslužiti kao potpora zračnim snagama u različitim tipovima misija.

MQ-25 moći će biti i zračni tanker, letjelica koja će gorivom nadopunjavati borbene avione tipa Boeing F/A-18 Super Hornet, Boeing EA-18G Growler te Lockheed Martinov F-35C i produžavati im dolet.

Prvi pokusni let ovog drona s ovješenim vanjskim rezervoarom obavljen je prototipom oznake T1, koji je prethodnica inžinjerske razvojne verzije za testiranje svih tehnologija, i tek je prvi korak prema završenom proizvodu. T1 se testira od prošle godine i ukupno je u zraku proveo tridesetak sati.

Ratna avijacija nada se da će u narednim godinama od Boeinga nabaviti 70 ovakvih autonomnih dronova, koji će moći raditi kao tanker. Oni će tako postepeno početi preuzimati važnu ulogu u zračnim misijama od dosadašnjih aviona s tom zadaćom, F/A-18 Horneta, koji su bili modificirani za nadopunu goriva tokom leta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...