KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ REZOLUTNO: "Nećemo pristati da budemo ruski pijun u obračunima s EU i NATO-om, gospodin Dodik je..."

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, odgovarajući na pitanja novinara, kazao je kako nemaju problem da se ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov sastaje s kim hoće, ali da postoji red koji mu je savršeno poznat te da ovdje nema greške.

  • Vijesti

  • 15. Dec. 2020  15. Dec. 2020

  • 6

"Ovo smo shvatili kao poruke Ruske Federacije. Poštujemo da mu gospodin Dodik može biti drag, ali ono što je Ustavom rečeno i donesena odluka u čemu je Dodik učestvovao, ne može biti negirano. Uz dužno poštovanje Ruske Federacije kao velike i moćne države, nećemo pristati da budemo ruski pijun na Balkanu u njihovim igrama i obračunima bilo sa zemljama EU ili zemljama članicama NATO-a. Očekujemo da to shvate i podrže. Sjećam se sastanka u prošlom mandatu s Lavrovom, gdje je nastupio potpuno drugačije. U donošenju odluka učestvovao je ne samo Dodik, već plejada ljudi iz SNSD-a. Zbog čega sada ovakva vrsta zaokreta i na takav način stavljanje do zanja šta Rusija želi na ovim prostorima, posebno s BiH", rekao je Komšić.

Na pitanju kakvu sada reakciju očekuju, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da "ovakvo ponašanje i politika koja je iskazana na sastanku u Lukavici ne ide".

"Očekujemo da Ruska Federacija kao jedan od šest svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje sporazum do kraja. Dejtonski sporazum je i visoki predstavnik, i odluke institucija BiH za članstvo u NATO-u, i odluke institucija BiH za naš evropski put, i zastava BiH", rekao je Džaferović.

Govoreći o izjavi Dodika da je "Lavrov prvo došao u RS, a da sutra ide u BiH", na koju Lavrov nije reagovao, Komšić je rekao kako je to bio jedan od razloga neodržavanja sastanka.

"Ako je to zvanična promjena politike Ruske Federacije, nema samo BiH problem, već to prerasta u mnogo veću glavobolju ne samo u evropskom prostoru, već i svijetu, nadam se da to nije tačno", zaključio je Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...