NA ODLUKU KOMŠIĆA I DŽAFEROVIĆA REAGOVAO I NENAD STEVANDIĆ, PRVA ŠAJKAČA RS-a: "Otvorena je Pandorina kutija i najavljena nova kriza i napetost u BiH"

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su jutros da se u Predsjedništvu BiH sastanu sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom. Oglasio se predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

  • Politika

  • 15. Dec. 2020  15. Dec. 2020

  • 6

"Nedolaskom na zakazani sastanak u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom od strane gospodina Džaferovića i Komšića nisu narušena samo diplomatska pravila i osnove civilizovanog ponašanja, već je otvorena Pandorina kutija i najavljena nova kriza i napetost u Bosni i Hercegovini. Budući da sam sinoć prisustvovao razgovorima s gospodinom Lavrovom, mogu odgovorno reći na nijednom rječju ili postupkom nije iskazao bilo kakvo nepoštovanje BiH, naprotiv, imao je vrlo izbalansiran stav tako da alibi za ovakav skandal ne postoji i on je odraz nekulture i, u krajnjem slučaju, neobjašnjive mržnje, odnosno rusofobije. Može čovjek i razumjeti da se nakon izbora u Americi i signala koji su poslani protiv Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma te sličnih signala od nekih evropskih funkcionera, probudila ambicija ratne garniture bošnjačkih lidera, ali niko normalan nije mogao da očekuje takav skandal, koji svim građanima BiH priređuju gospoda Komšić i Džaferović", naveo je Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjedavajući Kluba Srba u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

"Nudeći se za prethodnicu napada na Rusiju i praveći incidente za koje, vjerovatno, očekuju podršku, uveli su BiH u nezamislivu situaciju čija eskalacija će najviše štete donijeti bošnjačkom, ali i svim drugim narodima i građanima. Kontinuitet ratnohuškačkih izjava gospodina Bakira Izetbegovića, pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici i izazivanje incidenata sa Srbijom, nevjerovatno nepristojna retorika za novoizabranu vlast u Crnoj Gori, skorašnje vrijeđanje hrvatskog predsjednika rječnikom koji ne dolikuje iole civilizovanom čovjeku, a kamoli predsjedniku susjedne države, slika su koja se orkestrirano i gotovo luđački nameće i produkuje, što je ozbiljna poruka da Bosna i Hercegovina, zapravo, ne može opstati. Takvo ponašanje ne postoji nigdje u svijetu i pokušaji da se neko drugi, prevashodno Srbija, Hrvatska ili rukovodstvo Srba i Hrvata u BiH, dokaz su nedoraslosti i zagriženosti koja nema za cilj nikakav suživot ili razvoj, već izazivanje sukoba i nestabilnosti. U takvoj BiH ubrzo niko neće imati interesa da živi i ona nikome neće biti potrebna", tvrdi Stevandić.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu jutros prisustvovali sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, koga je, na kraju, ugostio samo predsjedavajući Milorad Dodik.

Komšić je na konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva BiH istaknuo dva razloga za takvu odluku: nedostatak državne zastave na sinoćnjem sastanku Dodika i Lavrova te izjavu Lavrova kojom pozdravlja rezoluciju o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine Republike Srpske.

"Lavrov zna da takve odluke može donijeti samo država, a u donošenje su učestvovali i predstavnici RS-a, kao i gospodin Dodik. On je svojim postupcima pokazao nepoštivanje ustavnog sistema i države Bosne i Hercegovine", smatra Komšić.

Član Predsjedništva Šefik Džaferović poručio je, piše N1, da BiH ima svoj ponos i želi poslati jaku poruku te da svi moraju poštovati odluke koje su donijeli svi narodi u BiH.

"Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacije je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku", kazao je Džaferović.

Naveo je kako Ruska Federacija tvrdi da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Međutim, dodao je, jučerašnje izjave Lavrova, koje se ponavljaju kroz ponašanje ambasadora Rusije u BiH, govore nešto drugačije.

"Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati i sve njegove anekse. Prvo što se spominje je država BiH, njen kontinuitet, institucije i zastava i grb. To su simboli BiH i njenih institucija. To se mora poštovati, a to jučer nije ispoštovano", poručio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...