ODLUKA OKRUŽNOG SUDA U BANJOJ LUCI: Diploma direktora OSA-e Osmana Mehmedagića nezakonito poništena!

Inspektoratu RS naloženo izdavanje novog rješenja. Prekršen Zakon o inspekcijama RS. Inspekcijski nadzor vršen tokom godišnjih odmora, a oštećeni Mehmedagić nije dobio priliku za odgovor.

  • Društvo

  • 15. Dec. 2020  15. Dec. 2020

  • 0

- Tužbe se uvažavaju i osporeni akt se poništava - piše u presudi Okružnog suda u Banjoj Luci kojom je formalno poništeno Rješenje Inspektorata Republike Srpske kojim je diploma direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića proglašena – nezakonitom.

Okružni sud naložio je Inspektoratu da u roku od 30 dana donese novo rješenje u ovom predmetu, javlja Istraga.ba.

- Dakle, sve neovjerene, nepopunjene, bez datuma i bez naznake koji put se polaže ispit, nejasnoće i nepravilnosti te nedostaci u datumima ili slično, jesu otklonjive stvari, koje nikako ne mogu dovesti do drastičnih mjera, kakve su izrečene tužiteljima, a bez da im je data mogućnost da dokažu suprotno, odnosno da pokušaju razjasniti ono što je inspektoratu bilo nejasno - navedeno je u obrazloženju presude Okružnog suda u Banjoj Luci.

imagePresuda Okružnog suda u Banjoj Luci/ Istraga.ba

Sud konstatuje da je “inspekcijski nadzor vršen u vrijeme trajanja godišnjih odmora, kada Fakultet za poslovne studije u Banjoj Luci koristi kolektivni godišnji odmor” zbog čega je inspektor bio onemogućen da primijeni načelo istine. Prema Zakonu o inspekcijama u RS, propisano je da se inspekcijski pregled vrši uz prisustvo subjekta nadzora”. U ovom slučaju toga nije bilo.

Podsjećamo, državni tužilac Oleg Čavka izdao je naredbu Inspektoratu RS da poništi diplomu direktora OSA-e. Inspektorat je, prvobitno, odbio poništiti diplomu pa je Vlada RS nakon toga razriješila direktoricu Danijelu Batu. Za novog direktora imenovan je Dragutin Škrebić, koji je odmah donio rješenje o poništavanju diplome Osmana Mehmedagića. Nakon toga, Mehmedagić je uputio žalbu Okružnom sudu u Banjoj Luci, koji je presudio da je Rješenje Inspektorata – nezakonito.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...