LAVROV U BEOGRADU: Vučić drhti kao prut - "Prenio sam mu zabrinutost za situaciju u regionu"

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija pruža punu podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i ponovio da je Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a temeljni dokument i okvir u kome treba da se radi sve u vezi s Kosovom.

  • Regija

  • 15. Dec. 2020  16. Dec. 2020

  • 1

Lavrov je nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Srbije Nikolom Selakovićem rekao da sa žaljenjem primećuje da EU ne može da omogući realizaciju postignutih dogovora, prije svega o stvaranju Zajednice srpskih opština.

“Smatramo da takav stav pokazuje nemoć pred pristupima Prištine”, rekao je Lavrov i pozvao Prištinu da prihvati odgovornost za ispunjenje onog što je dogovoreno, uz posredstvo EU.

Govoreći o saradnji Srbije i Rusije, Lavrov je rekao da će biti nastavljena saradnja u svim pravcima spoljne politike, a da su konkretne pravce te politike dogovorili i usaglasili predsjednik Rusije Vladimir Putin i Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekao najčvršći temelj koji omogućuje Srbiji i Rusiji da sarađuju jesu zajednička borba za iste vrijednosti.

“Imamo usaglašene stavove da mora da se poštuje međunarodno pravo, povelja UN koja predviđa poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nemiješanje u unutrašnja pitanja drugih država”, rekao je Lavrov.

On je kazao da je na sastanku sa Selakovićem razmotrio i pitanja vezana za dalje korake u međunarodnim organizacijama uključujuću UN, OEBS, Savet Evrope.

Ministar Lavrov je pozvao ministra Selakovića da posjeti Rusiju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ministrom vanjskihposlova Rusije Sergejom Lavrovim, koji je održan u vili "Mir", da postoje različiti pokušaji falsifikovanja historije, te da će se Srbija i Rusija suprotstaviti zajedničkim snagama tim pokušajima.

On se zahvalio Vladimiru Putinu zbog značajne finansijske podrške izgradnji Hrama Svetog Save.

“Bio sam u poseti svim važnijim hramovima, nije bilo lepšeg od Hrama Svetog Save. Mi u tome ne bismo uspeli bez ruskih prijatelja”, rekao je Vučić.

On je dodao da su razgovarali o svim važnim pitanjima od energetike do vojnotehničke saradnje, o ekonomiji, zajedničkoj izgradnji infrastrukturnih objekata koje ruske kompanije grade u Srbiji, do saradnje u oblasti poljoprivrede.

“U svim oblastima je naša saradnja dobra. Ruske železnice rade na izgradnji dispečarskog centra, na deonici Nova Pazova-Novi Sad, rade na projektnoj dokumentaciji do crnogorske granice. Radili smo ‘balkanski tok’ sa ruskom kompanijom i verujem, pre kraja godine videće se fascinantni rezultati. Zahvalni smo im na podršci na zaštiti teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija pokazuje poštovanje prema Ruskoj federaciji.

“Srbija je donela odluku da čuva svoju vojnu neutralnost. Srbija neće biti deo bilo kakvih vojnih blokova. Želimo da čuvamo svoju slobodu, brinemo o svom nebu, rekama…”, naveo je on.

Vučić je rekao da je Lavrovu prineo svoju zabrinutost situacijom u regionu.

“Izneo sam naše stavove oko stanja u regionu i moju ličnu zabrinutost kao predsednika Srbije za situaciju u regionu. Nadam se da ćemo svi zajedno imati dovoljno razuma, snage, da sve probleme rešavamo mirnim putem, dijalogom i razgovorima. To će biti trajno opredeljenje Srbije”, naglasio je on.

Predsjednik Srbije je izjavio da je od Lavrova dobio neke informacije, te da iz drugačijeg ugla možemo saznati u kakvoj situaciji se zemlja nalazi.

“Neko je Dodika uporedio sa Hitlerom. Mnogi zaboravljaju da su najstradalniji od Hitlerovskih postupaka upravo bili Srbi. Čak i da nije takav slučaj, vi ako nekoga ne volite poredite sa čovekom koji je sproveo holokaust stvarno ne razumem. I da to ne naiđe ni na kakvu reakciju međunarodne zajednice… Nisu ni svi naši razgovori uvek laki. Da vam ne kažem kako nam izgledaju razgovori sa onima koji nam traže da priznamo nezavisnost Kosova ili sa onima koji treba da nam kažu kako treba da izgleda pravna država”, rekao je Vučić.

(Nova.rs)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...